Sertésszűz tejszínes gombamártással
SERTÉSSZŰZ TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 db szép vastag sertés szűzpecsenye
2-3 evőkanál liszt
25 dkg csiperke
Kb. 2,5 dl tejszín
2 evőkanálnyi vaj
2-3 evőkanál olaj
Fél csomag petrezselyemzöld
Só, frissen őrölt bors, Vegeta, majoranna, oregano, rozmaring.
Elkészítés:
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, kéz éllel megütögetjük (Nem klopfoljuk!). Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk a szeleteket. (Épp csak hogy érje a liszt, nem kell rátapasztani.) A fele vaj és olaj keverékét egy serpenyőben felforrósítjuk és a hússzeleteket hirtelen pirosra sütjük. A húsokat egy üvegtálba szedjük, alufóliával letakarjuk.
A visszamaradt zsiradékba tesszük a maradék vajat, olajat, a megmosott, nem túl vékonyra szeletelt gombát. Kicsit pirítjuk, majd fűszerezzük sóval, majorannával, rozmaringgal. Közben a hússzeletek alatt is összegyűlt egy kis szaft, ezt is öntsük a gombára. Amikor vizet eresztett a gomba 1 evőkanál liszttel meghintjük, elkevergetjük kicsit, majd felöntjük tejszínnel. Pár perc alatt a tejszín mártássá sűrűsödik, ekkor szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel.
Frissen, máris tálalhatjuk galuskával, vagy valamilyen semleges körettel, pld. rizzsel, sült burgonyával és fejes salátával. Gyorsan elkészül. Ha a gombamártásból maradna, azt leturmixolva egy kis tejszínes sajtkrémmel megbolondítva másnap kenyérre kenve reggelire kínálhatjuk.
Ha ízesebb erdei gombából készítjük a mártást, kevesebb fűszert kell használni.
Vissza
|