Sörkifli
SÖRKIFLI
Hozzávalók:
Fél kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 dl tej
1 dl olaj
1 púpozott teáskanál só
2 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
10 dkg trappista sajt (füstölt sajt is lehet, de olvastam már Mackó sajtos – sajtkrémes - variációt is.)
10 dkg vaj (Rama margarin)
1 db tojás
A szóráshoz: durva szemű só, egész köménymag.
Elkészítés:
A sajtot lereszeljük. Egy dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, az olajat, a tejfölt, egy tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük. (Gyorsítható a folyamat: Mikrohullámú sütőben, 530Watton 1 percig melegítjük, a tál fedelével letakarjuk, majd a mikróban hagyjuk pihenni. Így kb. fél óra alatt megkel a tészta.)
Két tepsit a kivajazunk, a többi vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
A tésztát kétfelé választjuk. Kör alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal. Cikkekre vágjuk (16 db-ra egy kört), és kívülről befelé haladva feltekerjük a körcikkeket. A kör közepén lévő csücsköt nyomjuk rá kicsit a kiflire, mert sütés közben hajlamos elválni. A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el. A kivajazott tepsire tesszük a kifliket, tetejüket megkenjük az elhabart egész tojással (pici sót tegyünk a tojásba), majd megszórjuk vagy durva szemű sóval, vagy köménymaggal, de lehet mákkal is.
Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál kb. 30 perc alatt sülnek szép pirosra.
Finom sörkorcsolya, másnap is puha még a tésztája, joghurttal, krémsajttal akár reggeli is lehet belőle. (Már ha marad.)
Megjegyzés:
Régen libazsírral kenték le a tésztát, a liszthez is zsírt adtak, sajtot nem tettek bele. Ki lehet próbálni, és eldönteni, melyik variáció ízlik jobban!
Vissza
|
Kedves Szerkesztők!
Nagyon szívesen forgatom a "Lakomát", remek ötleteket kapok belőle.
Köszönettel tartozom a lehetőségért.
Legyen szabad tennem egy apró megjegyzést. Egy ilyen igényes gasztronómiai forrás legyen igényes a nyelvhelyességre is!
A sörkifli családtagjaim kedvenc eledelévé vált. A leírásában 3 nyelvtani baki van. A kijelentő módban írodott receptben az alábbi javításokat javasolnám:
kelesszük helyett kelesztjük
felolvasszuk helyett felolvasztjuk
válasszuk helyett választjuk
Kérem ne tekintsék kötözködésnek a javaslatomat. A színvonal őrzése csupán a célom.
Boldog új esztendőt kívánok sok igényes recepttel:
Kárpátiné Zsóka
Kedves Zsóka!
Nagyon köszönöm az észrevételt - mindig szívesen veszem az építő kritikákat, javítottam is. Kétségtelen, sajnos előfordulhatnak hibák, nem vagyok magyar nyelvtanár (sem) - de igyekszem mindig a lehető legjobb tudásom szerint megírni a recepteket. Örülök, ha segítő szemekre - fülekre találok. Kérem, ha máshol is lát hibát, ne habozzon, írja meg.
Boldog Új Esztendőt kívánok én is, és további jó böngészést a honlapomon! Üdvözlettel: M.Gaál Gyöngyi (a szerkesztő).