Beigli Évától
BEIGLI – ÉVÁTÓL
Hozzávalók:
Tészta:
75 dkg liszt
25 dkg margarin
3 db tojás
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 csipet só.
Diótöltelék:
40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 evőkanál rum
1 db citrom reszelt héja
Mazsola ízlés szerint
Kb. 1 dl forró víz.
A hozzávalókat jól kikeverjük úgy, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
Máktöltelék:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 evőkanál rum
1 db citrom reszelt héjja
Mazsola ízlés szerint
Kb. 1 dl forró víz.
A hozzávalókat jól kikeverjük úgy, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A kenéshez:
1 db egész tojás.
Elkészítés:
A lisztet 1 dl tejben egy kávéskanál cukorral, egy evőkanál liszttel felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az alaposan felvert tojásokat. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, és a maradék tejet, alaposan összegyúrjuk. A tésztát kelesztő tálban duplájára kelesztjük (Kb. fél óra. Régen 2 órába is telt a kelesztés.)
4 cipót formázunk a tésztából, egyesével téglalap alakúra nyújtjuk őket. 2 lapot dió, két lapot máktöltelékkel kenünk meg, és felcsavarjuk őket. Vajazott, enyhén lisztezett, nagyméretű tepsire fektetjük őket. Tojással lekenjük a tetejüket, és 1 órán át pihentetjük. A pihentetés után újra átkenjük tojással a rudakat, majd újra pihentetjük fél órán át. A repedéseknél megszurkáljuk a tetejüket néhány helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Végül előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt kisütjük a beigli rudakat.
Folpackba csomagolva, hűvös helyen tárolva sokáig eláll, csak fogyasztás előtt szeleteljük.
A receptet Éva anyósomtól kaptam, Ő még az Anyukájától, nagyon régi, finom családi recept. Az eredeti receptben még zsír szerepel – azóta változott a világ, ma már – margarint használunk, és nem kelesztünk órákig, hisz feltalálták a kelesztő tálat.
Vissza
|