Beigli
BEIGLI
Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
8 dkg cukor - ezt összemorzsolgatni.
1 dkg élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttatni, a tésztához adni.
Hozzátenni egy egész tojást, sót, jól összegyúrni. Kicsit fura és elég kemény tészta szokott lenni.
Hideg helyen néhány órát pihentetni.
6 felé elvágni. Téglalap alakúra nyújtani, és hármat diós, hármat mákos töltelékkel megtölteni. A széléig kell kenni, a tészta szélét picit visszahajtani és felsodorni. Zsírozott tepsibe tenni, ne közel egymáshoz, mert meg fog kelni még. Egész tojással megkenni, meleg helyen tartani fél órát.
Újra átkenni, hideg helyre tenni, amíg megszárad és márványosra repedezik a kenés.
Mérsékelt sütőben sütni szép barnára.
Máktöltelék:
26 dkg cukor, 2,5 dl víz ebből szirupot főzünk, beleöntünk 40 dkg darált mákot. Fűszerezzük citromhéjjal, fahéjjal, mazsolával. Hidegen kenni a tésztára:
Diós töltelék:
22 dkg cukor, 2 dl víz ebből szirupot főzni. Beleönteni vagy ráönteni 40 dkg darált dióra. Fahéj, citromhéj, mazsola, 5 dkg morzsa bele. Hidegen kenni a tésztára.
„A beigli az olyan hogy beleszakadhatsz, akkor is megreped. Nem kell tragédiának felfogni. Megreped, ha sok a töltelék, ha puha a töltelék, és ha kedve van repedezni.”
A receptet, fotókat küldte: Gondaanyu, Hajós.
Vissza
|
nagyon jo az a süti szeretem nagyon