Hamis fagyitorta
HAMIS FAGYITORTA
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor.
Világos piskóták (2 db-ot sütünk ebből a mennyiségből):
10 db tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor.
A tepsi kikenéséhez: zsír (vaj), liszt. A tepsi mérete: 39 x28 cm)
Krém (világos piskótához):
40 dkg Nutella (mogyorókrém)
Vaníliás krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
Fél liter tej
6 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
Fél csomag margarin (12,5 dkg).
Grízes krém:
Fél liter tej
Kb. 10 dkg gríz
2 evőkanál cukor
Fél csomag margarin (12,5 dkg).
Kekszes krém:
Fél kg darált háztartási keksz
25-30 dkg porcukor
25 dkg margarin
70-80 dkg magozott, rumba áztatott meggy
20 dkg olvasztott csokoládé – VAGY: A fatörzs torta Krémjéből annyi, hogy egynemű masszát kapjunk (csokis krém), de el is maradhat- ám jó ízt ad neki a csoki.
10 dkg darált dió.
Tetejére:
Fél kg tejszínhabpor, vízzel felhabosítva.
Elkészítés:
A kakaós piskótához a tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a liszt, a kakaópor és sütőpor keverékét, végül beleforgatni a tojásfehérje kemény habját. Tepsiben 180 fokon kisütjük.Tepsi méret 39x28cm.
A világos piskótánál ugyanez minden, csak kakaópor nélkül. 2 db, piskótát sütünk a hozzávalókból. Zsírozott (vajazott), lisztezett tepsiben sütjük ki a piskótalapokat. Mindkét piskótát még melegen felcsavarjuk egy-egy nedves konyharuhába. Mikor kihűltek, megkenjük őket 20-20 dkg Nutella mogyorókrémmel, feltekerjük, és hűvös helyre tesszük.
Vaníliás krém: A pudingokat és cukrot, valamint az étkezi keményítőt csomómentesre kikeverjük kevés hideg tejjel. Közben a többi tejet felforraljuk, majd állandó keverés közben hozzáadjuk a pudingos keveréket. Ha krémszerűre besűrűsödött, kihűtjük, és hozzákeverjük a fél csomag (12,5 dkg) margarint.
Grízes krém: A szokásos módon tejbegrízt főzni, majd mikor langyosra hűlt, kikeverjük a margarinnal.
Kekszes krém:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált kekszet, az olvasztott csokoládét – (vagy a maradék fatörzstorta krémet).
Összeállítás:
A kakaós piskótát fektessük tálcára. A két mogyorókrémes roládot másfél centiméter vastagra szeleteljük, kockákra vágjuk, és óvatosan összekeverjük a vaníliapudingos és grízes krémmel, majd rásimítjuk a kakaós piskótára. Végül a tetejére simítjuk a kekszes krémet. A kekszes tölteléknek is inkább krémesebb állaga legyen! Szépen elsimítjuk a tetejét, majd a tejszínhabporból vert tejszínhabbal díszítjük.
Kicsit macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az. Hagyjuk egy napot állni napot állni a hűtőben, szépen összeérnek az ízek, és hidegen fogyasztva olyan mintha fagyi tortát ennénk!
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|
a világos piskótát egybe meg lehet sütni és utána elvágni ketté?