Tejfölös zöldbableves
TEJFÖLÖS ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
40 dkg friss zöldbab (ami sárga is lehet:), lehet fagyasztott is, vagy 30 dkg konzerv)
1-1 ágacska rozmaring, majoranna, borsikafű, bazsalikom
Só, Vegeta
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
3 dkg liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1-2 evőkanál ecet, vagy 1 db citrom leve – ízlés szerint
1 csipet cukor
2-3 dl tejföl.
Elkészítés:
Megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk a zöldbabot, és 1,2 liter vízben elkezdjük főzni. A rozmaringot, majorannát, borsikafűt és a bazsalikomot cérnával összekötözzük, a babhoz adjuk. Ízesítjük sóval, Vegetával. (Ha van otthon csontlé, akkor a Vegeta és víz helyett azzal öntsük fel.) Csendes lángon addig főzzük, míg a bab megpuhul. (Hamar kész van.) Ha a bab majdnem puha, kidobjuk a fűszercsomagot. Közben elkészítjük a rántást: Egy gyorsforralóban az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, ráreszeljük a tisztított fokhagymát, meghintjük liszttel. Kissé megpirítjuk, elkeverjük a pirospaprikával, azonnal felöntjük kevés hideg vízzel, és a kész leveshez öntjük. Kevés ecettel, csipet cukorral utóízesítjük. (Ecet helyett egy citrom levét is használhatjuk.) Beforraljuk.
Végül belekeverjük a tejfölt úgy, hogy kevés forró levessel simára keverjük a tejfölt, így öntjük a levesbe. Még egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
Aki szereti, főzhet bele csipetkét is (1 db kisebb tojás, só, liszt, amennyit felvesz, ebből tésztát gyúrunk, és a kész levesbe csipkedjük. Ha a csipetke feljött a leves tetejére, kész is.) Hidegen is finom nyári leves.
Rántás helyett habarással is készíthetjük: Ekkor a vöröshagymát egészben a levesben főzzük meg, majd kidobjuk, a fokhagymát a levesbe reszeljük, a pirospaprikát is a levesbe hintjük. A levest megfőzzük, és a végén a lisztet a tejföllel keverjük el, felöntjük kevés forró levessel, elkeverjük, így öntjük vissza.
Vissza
|