Házi rétes
HÁZI RÉTES
Hozzávalók:
22 dkg liszt
Diónyi zsír (vagy 2 diónyi margarin)
1 csipet só
1 db tojás
2 dl tejföl
10 dkg zsír (margarin)
10 dkg liszt.
1-2 db tojás a kenéshez.
Töltelék: tetszés szerinti.
Elkészítés:
22 dkg lisztet egy csipet sóval, diónyi zsírral (vagy 2 diónyi margarinnal) eldörzsöljük. Hozzáadunk egy egész tojást, 2 dl tejfölt, összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük a tésztát.
10 dkg zsírt (margarint) felolvasztunk, elkeverjük 10 dkg liszttel. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a zsíros liszttel, felcsavarjuk, és 6 db cipóra vágjuk. Újabb fél órát pihentetjük a tésztákat.
Egyenként hajszálvékonyra kinyújtjuk a cipókat, megkenjük tojással, megtöltjük töltelékkel (körte, alma, meggy, túró stb. értelemszerűen cukrozva, vagy ízesítve – megszórjuk darált keksszel, vagy darált dióval, vagy zsemlemorzsával), majd feltekerve zsírozott (margarinozott) tepsire fektetjük őket. A tetejüket tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük. Kicsit pihentetjük, mielőtt felszeleteljük, és tálaljuk.
A töltelék bármi lehet: dió, túró, meggy, mák, körte, stb.
Pld. Körte töltelék: A körtéket meghámozzuk, apróra vágjuk, rászórjuk a tojással megkent tésztára, ha nem elég édes, cukorral meghintjük, darált kekszet szórunk rá, így tekerjük fel a tésztát, majd sütjük meg.
A receptet egyik Anyósomtól, Évikétől kaptam.
Vissza
|
Szia Gyöngyike ! Régen jelentkeztem ,de most már hogy vége a nyár nak és a rossz idő be szorít a szobában több időt töltünk a gép előtt ,és a rétesek ideje én már régóta sütöm ezt a fajta házi rétestnagyon finom és olcsóbb is mintha lapokat vennénk a boltba ,és aminek külön örülök a lányaim is néha így készítik ,,Remélem most már többször jelentkezem ,,,,sok puszi Erzsike