Barna kenyér
BARNA KENYÉR
Hozzávalók: 0,5 kg barna sütőliszt („Szalagos barna sütőliszt kenyérsütő gépekhez”)
2,5 dl víz
1 db tojás
1 evőkanál vaj (4 dkg)
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
6 gramm élesztő
Sütőzacskó „extra nagy” 35 x 43 cm.
Elkészítés:
1,5 dl langyos vízben a tejport elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Addig kelesztő tálba mérjük a lisztet, hozzákeverjük a sót és a vajat. Ha felfutott az élesztő, a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást és a maradék langyos vizet is. A tésztát alaposan kidagasszuk. Lefedve, meleg helyen 1 órát hagyjuk pihenni. Amikor duplájára kelt a tészta, kissé átgyúrjuk, formázzuk, a tetejét langyos vízzel lekenjük, és néhányszor bevágjuk éles késsel (sniccerrel). Egy jénai tálba tesszük a sütőzacskót, ebbe tesszük a formázott tésztát. A zacskó tetejét 6-8 helyen hústűvel kilyukasszuk. Újra kelesszük a tésztát, kb. 45 percig hagyjuk pihenni.(Olyan alakú kenyerünk lesz, mint amilyen a jénai tál, nálam ez most épp ovális, de lehet kerek, vagy négyszögletes formában is sütni.)
Előmelegített, 200 C fokos sütőben, alsó-felső állásnál 1 óra alatt szép pirosra sütjük.
Vissza
|