Diós párna
DIÓS PÁRNA
Hozzávalók:
2 csomag gyorsfagyasztott leveles tészta (2 x 500 gramm)
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héjja
1 evőkanál rum (vagy pár csepp rum aroma, de el is hagyható)
2 dl tej
Porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
A tejet egy vizezett gyorsforralóban a cukrokkal együtt felfőzzük, majd hozzákeverjük a darált diót, belereszeljük a citrom héját, ízesítjük rummal. Hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, míg nyújthatóvá válik, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.( A tészta tetejét is lisztezni kell.) Derelye vágóval négyzetekre vágjuk, és mindegyik négyzet közepére teáskanállal teszünk a diótöltelékből. A párnákat félbe hajtjuk, a szélét kicsit összenyomogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál, közép bordamagasságon kb. 30 perc alatt világosra sütjük. 2 percig pihentetjük nyitott sütőajtónál, majd kivéve megszórjuk porcukorral.
A tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálcára tesszük őket. Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi sütemény lesz. (Az, hogy hány db, tőlünk függ. Én az egyik sütésnél 16 darabra vágtam, a másik alkalommal 24-re, attól függ, milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát.)
Nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, finom, könnyű sütemény. Nem muszáj egyszerre elkészíteni ezt az adagot, lehet felezni is – én a diótöltelék felét hűtőbe tettem. Egy leveles tésztából sütöttem egy adagnyit, majd másnap sütöttem a másik leveles tésztát.
Vissza
|