Sütemények : Mignon kockák (csokis, citromos, málnás) |
Mignon kockák (csokis, citromos, málnás)
MIGNON KOCKÁK (CSOKIS, MÁLNÁS, CITROMOS)
Hozzávalók:
Tészta:
16 tojás
16 evőkanál liszt
16 evőkanál cukor
2 csomag sütőpor.
Krém:
20 dkg étkezési keményítő (gusztin)
1 liter tej
25 dkg margarin
15-20 evőkanál kristálycukor
1 citrom leve
1 kis üveg málna eszencia
10 dkg csokoládé.
Tetejére:
1 kg készen vásárolt fondan massza, vagy 90 dkg cukor, és víz (Ez nem az a fondan, amivel a tortákat vonjuk be!)
Ételszínezék: barna, rózsaszín, sárga. De lehet az egészet fehéren is hagyni.
Elkészítés:
A tésztához kisütünk 2 x 8 tojásos piskótatésztát zsírozott, lisztezett nagyméretű tepsiben.
A krémhez odatesszük a tejet forrni, majd pici tejjel elkeverjük a cukrot, az étkezési keményítőt, és a többi tejjel megfőzzük.
Még melegen három részre osztjuk. 2/3-ad rész csokis, a többi rész citromos, és málnás. De ízlés szerint lehet vaníliás, rumos krémmel is tölteni, az arányokat is lehet osztani 4 felé.)
A 2/3 rész krémbe belekeverjük a csokoládét. Amikor kihűltek a krémek akkor a megmaradt fehér krémbe belekeverjük az egyikbe a citrom levét, a másikba az eszenciát. A margarint felosztjuk, és külön külön kikeverjük a krémekkel.
Végül megtöltjük a tésztát a krémmel, és felkockázzuk. Ebből a mennyiségből 80-90 db mignonunk lesz. Egy-két órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy kicsit megfagyjanak.
A fondan masszát gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a megfelelő színt és villával belemártogatni a kockákat,vagy megöntözni őket.
A mázat házilag is el lehet készíteni. Ennyi adaghoz 90 dkg cukrot lassú tűzön főzni, csak annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a cukor elolvadt és már szép tükrös, de nem kristályos, akkor félrehúzni a tűzről és hagyni picit hűlni, majd fehéredésig kevergetni. Hogy jó sűrű massza legyen belőle, hogy a fakanál megálljon benne.
Én már kétszer készítettem itthon is a mázat házilag, de végül mégsem lett olyan, mint a bolti. Mert mikor megkötött, utána kristályos maradt a tetején. De ha lesz időm, próbálkozni fogok úja. A szakik azt mondják, hogy megfelelő hőmérsékletig szabad csak melegíteni a cukrot,de nekem nincs hőmérőm és tapasztalatom sem ebben. Így most időhiánya miatt maradtam a bolti masszánál. Az a biztos.
Szabó Mónika, Becse, Vajdaság
Megjegyzés:
FONDAN 1946-ból:
Hozzávalók:
90 dkg cukor
1 kávéskanál ecet, vagy citromlé
3 dl víz.
Elkészítés:
Az összetevőket felforraljuk, összemossuk. Összemosás: Egy csészébe hideg vizet teszünk, és az ebbe mártogatott ecsettel forrás közben lemossuk az edény oldalára rakódott cukorkristályokat. 3-4 alkalommal ismételjük. A tetején megjelenő habot ecsettel leszedjük. Addig forraljuk, míg "golyósra" nem főztük, és a főzetben nem marad szemcse. Golyóra főzés-jelentése, hogy puha golyókat lehet formálni a főzetből. Ezt mintavétellel ellenőrizhetjük. Ellenőrzés: egy edénybe hideg vizet teszünk, a fakanál nyelét belemártjuk a vízbe,a cukorfőzetbe, majd ismét a vízbe. A kanál nyelére tapadt, lehűlt cukormintát ujjunkkal leszedjük, és ha puha golyót tudunk belőle formázni, akkor levesszük a tűzről. Ha a cukor nyálkás, cukrot, ha törik, pattog, akkor vizet teszünk hozzá. Ha levettük a tűzről, a tetejét hideg vízbe mártott kézzel spricceljük meg. Állni hagyjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor egy fakanállal kevergetjük, amíg egészen kifehéredik, majd egészen megdermed (kemény lesz). Nedves ruhával letakarva állni hagyjuk, kb. 1/2 óra múlva újra megpuhul. Ilyen állapotban alkalmas sütemények, torták áthúzására úgy, hogy a szükséges mennyiséget edénybe tesszük,és állandó keveréssel langyosra melegítjük. Tetszés szerinti színre ételfestékkel, csokoládéval, kakaóporral, sűrített kávéval stb. színezhetjük. Ha melegítésnél pici tojásfehérjét teszünk hozzá, fényesebb lesz a bevonat. Ajánlatos a süteményt, tortát áthúzás előtt forró, hígított lekvárral megkenni,így egy szigetelő réteget adunk a tésztának, és nem lesz matt a fondant. A fondant hetekig tárolható, nem romlik, de vizes ruhával takarjuk le, hogy a teteje ne száradjon ki.
Ez a fondant hasonlóan is használható, mint a marcipán. Nyújtani és formázni is lehet, de a melegre felpuhul. (forrás: hoxa.hu)
Vissza
|
Ne haragudj ha meg sértelek de én felnem tenném ez MINON -T MERT SEMMI ALAKJA SINCS ÉS A FONDÁN IS BRUTÁLIS RAJTA AHOGY KINÉZ