Zöldborsós gombaleves
ZÖLDBORSÓS GOMBALEVES
Hozzávalók:
25 dkg gomba (rókagomba, de csiperkéből is elkészíthető)
50 dkg zöldborsó
1 szem burgonya
1 db kisebb paradicsom
1 db piros héjú paprika (tv paprika is lehet)
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 csomag petrezselyemzöld
Só.
Vajas galuska:
1 db tojás
2 dkg vaj
3 dkg liszt
Só.
Elkészítés:
Kifejtjük a zöldborsót, és a héját alaposan megmosva, fél liter, enyhén sós vízben feltesszük főni. Közben a meghámozott burgonyát kis kockákra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, és a húsát a paprikával együtt azonos nagyságú kockákra vágjuk. A gombát kb. 2 cm-es darabokra aprítjuk.
Az összes zöldséget vajban puhára pároljuk, közben sózzuk. Meghintjük liszttel, kicsit pirítjuk. Rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöld felét, kevés hideg vizet öntünk rá, majd a zöldborsóhéj levével felengedjük. 5 percig lassú tűzön forraljuk.
Végül belefőzzük a tojásból, csipet sóval, vajjal és liszttel, pici vízzel kikevert tésztából készített apró galuskákat. Ha feljöttek a leves felszínére, rászórjuk a maradék petrezselyemzöldet, és már tálalhatjuk is.
Finom, könnyű nyári leves.
Vissza
|