Bodza pezsgő
BODZA PEZSGŐ
Hozzávalók (egy adag):
12-13 tenyér nagyságú bodza virág
12 liter víz
2 kg kristálycukor
2-3 db citrom
1,5 dl ecet
Külön 3 evőkanál kristálycukor.
Elkészítés:
A virágokat egy nagy edénybe tesszük attól függetlenül, hogy hány adagot akarunk egyszerre elkészíteni. A bodza virágait lehetőleg minél jobban szabadítsuk meg a száruktól. A virágokra ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot. A citromokat kettévágjuk, majd kifacsarjuk a levét, a héjját összevagdaljuk, és ezt is a keverékhez adjuk. 24 órán át hagyjuk állni, azzal, hogy időnként megkevergetjük. Egy nap elteltével a virágokat kicsavarjuk, majd tüllön, vagy tiszta pelenkán keresztül az egészet levet átszűrjük. Szűrés után hozzáöntjük az ecetes cukrot.
Ecetes cukor: 3 evőkanál cukrot egy kisebb edényben karamellizálunk (felolvasztjuk), majd hozzáöntjük az ecetet. Mikor a cukor az ecetben szétolvadt hagyjuk kihűlni. Az így kapott karamellizált cukros ecetet hozzáöntjük a leszűrt folyadékhoz.
Ez a folyadékot legjobb ásványvizes műanyag üvegekbe tölteni, úgy, hogy az üvegekben két-két és fél ujjnyi szabad helyet hagyjunk, mert kb. 4-5 napon belül a pezsgő elkezd magában erjedni. Az üvegeket fekvő helyzetben tartjuk addig, amíg a folyadék le nem tisztul. Időközönként az üvegekből is ki kell engedni a gázt (buborékokat), ameddig le nem tisztul (mivel magában erjed). Ha nem engedjük ki a gázt, az szétdobhatja az üvegeket. Ez kb. másfél-két hétig tart. Az így kapott bodza pezsgő nagyon jó a gyomor működésére..
Akinek erős az így kapott pezsgő, úgy is ihatja, hogy fele víz, fele pezsgő.
Ez az italt Apu szokta minden évben készíteni, de leírom, mert mi is szoktunk segíteni a kevergetésben, és végül a kóstolásban:)
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|
Szia ,hűtőbe kell tartani?