Juhtúrós pogácsa
JUHTÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg vaj
15 dkg juhtúró
2 db tojás sárgája
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál só
2 dl tej
1 kávéskanál cukor.
A tetejére:
1 db tojás sárgája
10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal és túróval. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a lisztes keverékhez adjuk. Beletesszük a többi hozzávalót is, jól összegyúrjuk, dagasszuk, kevés lisztet adunk hozzá, ha szükséges, hogy lágy, de formázható tésztát kapjunk. Liszttel megszórva, langyos helyen kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesszük.
Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két tenyerünk között megsodorjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsikre ültetjük a pogácsákat, majd a tetejüket megkenjük tojássárgával, és egy-egy csipet reszelt sajtot ültetünk rájuk.
Előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 80 db pogácsát kapunk, 2 tepsire valót.
Nagyon finom, könnyű pogácsa lesz belőle!
Vissza
|