Csokitorta 3.
CSOKITORTA 3.
Hozzávalók:
Piskóta:
18 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor (12 gramm)
1 kávéskanál piskóta állományjavító por (elhagyható)
1 csipet só
6 db tojás
18 dkg finomított kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 evőkanál hideg víz.
Krém:
Fél l folyékony habtejszín
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
20 szem rumos meggy
10 evőkanál rumos-meggylikőr.
Elkészítés:
(Előző nap érdemes elkészíteni.) Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. (Vagy: sütőpapírral béleljük – egy karikát vágunk alulra, csíkokat vágunk az oldalára.)
A lisztet, a sütőport, a kakaóport, egy csipet sót és az állományjavítót egy tálba szitáljuk.
A tojássárgájákat a cukor felével és a vaníliás cukorral habosra-fehérre keverjük kézi habverővel. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval kemény habbá verjük úgy, hogy a félidőtől a maradék cukrot is hozzáadagoljuk 3 részletben.
A cukros tojássárgájához keverjük először a hab 1/3-át, majd óvatosabban, hogy a hab ne törjön össze, a többit is. Végül több részletben hozzászitáljuk a lisztes keveréket. Fakanállal, széles, nagy mozdulatokkal dolgozzunk, vigyázva, hogy a tésztánk homogén legyen, de mégis könnyű, habos.
Az előkészített tortaformába öntjük a masszát. A tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén körbe kissé magasabb legyen, mint a közepén (így nem fog sülés közben felpúposodni). Előmelegített sütőben, 190 C fokon, középső bordamagasságon kb. 30 perc alatt készre sütjük. (A sütőajtót TILOS kinyitni 25 perc letelte előtt, mert összeeshet a piskóta!) Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta. Ha megsült, akkor kikapcsolt, és nyitott ajtajú sütőben hagyjuk még 5 percig pihenni. Végül sütőrácsra borítjuk, a formából a torta könnyen ki fog jönni. Konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Másnapig folpackba csomagolva tároljuk.
Krém:
Előző nap érdemes elkészíteni: 2,5 dl tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral épp csak hogy felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és kézi habverővel elkeverjük benne a kockákra tördelt csokoládét. Kihűtjük a krémet, kissé felverjük mixerrel, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elkeverjük, hozzáadunk még 2,5 dl tejszínt, 1 csomag habfixáló port, és mixerrel jól kihabosítjuk.
Összeállítás:
A tálalótálra 4 db-ba vágott sütőpapír négyzetet teszünk úgy, hogy kissé fedjék egymást. (Ha feldíszítettük a tortát, ezeket a papírokat könnyen ki tudjuk húzni alóla, így a díszítéskor nem maszatoljuk, csöpögtetjük össze a tálunkat, csak ezeket a lapokat.) A megsült torta alja lesz a teteje, általában ez a szebb. 3 lapba vágjuk a tortát, az alsó lapnak szántat az előkészített tálra tesszük, megkenjük a krém egyharmadával, megszórjuk félbevágott rumos meggyszemekkel. A középső lapot meglocsoljuk 4-5 evőkanál meggylikőrrel, majd rátesszük a krémre. Ezt is megkenjük a krém egyharmadával, meggyszemeket ültetünk rá, majd rátesszük a szintén meglocsolt utolsó tortalapot. Végül bevonjuk a tortát a maradék krémmel, díszítjük. Hűtőben tároljuk. 2 óra múlva már szépen tudjuk szeletelni.
Nagyon finom, könnyű tortát kapunk.
Vissza
|