Csirkés Ciorba leves
CSIRKÉS CIORBA LEVES (ejtsd: Csiorba)
Hozzávalók:
3-4 db csirke felsőcomb
2-3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
3 maréknyi zöldborsó (lehet friss, fagyasztott, konzerv)
3 maréknyi zöld paszuly* (lehet friss, fagyasztott, konzerv)
1 közepes fej vöröshagyma
Só, Vegeta, szemes bors
1 evőkanál őrölt piros fűszerpaprika
2 evőkanál Lestyán (zöld fűszer, a romániai ételek fő fűszere)
2-3 evőkanál BORS fűszerkeverék** (Pontos elnevezése a keveréknek. Ezzel savanyítjuk a levesünket de, ha nem találunk, ne legyünk elkeseredve, s ne lapozzunk tovább ezen a recepten, ugyanis helyettesíthető ecettel, teaízesítővel (4-5 db) vagy citromlével.)
Pici olaj.
Elkészítés:
A húst átnézzük, átmossuk, majd hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni.
Az első, habos vizet leöntjük róla, majd ismét átmossuk a húsunkat. A csontot eltávolíthatjuk, s egyforma kockákra vághatjuk a húst, ízlés kérdése. A zöldségeket tisztítás után kisebb kockákra vágunk.
Egy nagyobb fazékban olajon üvegesre pirítjuk a kockázott vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, egy kávés kanál Lestyánt, kevés vizet adunk hozzá. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a zöldségeket, pirítjuk pár percig. A húst is hozzáadjuk, azt is pirítjuk kissé, majd felöntjük vízzel, sózzuk. Ha már csendesen fő a levesünk, hozzáadhatjuk a zöldbabot és a borsót is. Ízesítsük a levesünket Vegetával, Lestyánnal.
Kb. 20-30 perc főzés után, mikor már puha a hús, savanyítsuk a levest (vagy a BORS fűszerkeverékkel, vagy ecettel, teaízesítővel, vagy citromlével). Hagyjuk még egyszer felforrni, majd a tűzről levéve szórjuk meg a tetejét Lestyánnal, és takarjuk le fedővel. Így az aromák jól átjárják a levest, s minden íz bent marad.
Tálaláskor tejfölt, ecetet, sót, erős paprikát és természetesen, friss kenyeret tegyünk az asztalra.
Ez egy tipikusan erdélyi étel, jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptet, fotókat küldte: Marcosan-Molnár Mária, Canada, Winnipeg város
Vissza
|
Ez az igazi változat, Csimbokildiamit keres az Erdélybe látogató...Ildikó