Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
TORTÁk
TORTÁk : Dobos torta

Dobos torta


DOBOSTORTA

 

Hozzávalók:

Tészta:

6 db tojás

12 dkg porcukor

4 dkg vaj

12 dkg finomliszt.

 

Krém:

4 db tojás

20 dkg porcukor

24 dkg vaj

3 dkg cukrozatlan kakaópor

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg étcsokoládé.

 

Karamell:

12 dkg kristálycukor.

 

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét 8 dkg cukorral habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben az olvasztott vajat belecsurgatjuk, és apránként a lisztet is hozzáadjuk. A tésztából 6 db 23 cm átmérőjű lapot sütünk. Én sütőpapírra a 23 cm-es tortakarikát körbe rajzolom, és ebbe kenem szét a tésztát.

 

A krémhez a tojásokat 10 dkg cukorral vízgőz fölött sűrűre főzünk. A vajat a maradék cukorral, a kakaóval és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt cukros tojást, és végül az olvasztott csokoládét. A krémből 4 evőkanálnyit félreteszünk, többivel megkenünk 5 lapot, és egymásra illesztjük őket. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A maradék krémmel az oldalát körbekenjük, a tetejére csillagcsöves habzsákból 12 db kis halmot nyomunk, ez lesz a karamelles lapok támasztéka. Újra hűtőszekrénybe tesszük.

 

A karamellhez a cukrot kis lángon kevergetve aranysárgára pirítjuk, és a hatodik tortalapra öntjük. Mielőtt teljesen megkötne, forró vízbe mártott késsel 12 szeletre vágjuk. Ha a szeletek kihűltek, a krémhalmoknak támasztva a torta tetejére rakosgatjuk.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

A receptet, és fotókat küldte: Halász Mária (Maja), Komárom.

 

 

Egy kis történelem:

Dobos C. József szakácsmester és csemegekereskedő népszerű üzlete a Kecskeméti utcában volt, ahol számos előkelő hölgyvendég rendelte meg nála teadélutánok süteményeit, ételeit. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.

A torta titkát több cukrász is próbálta megfejteni, 4-5 tortát vásárolva, apró elemeire szétszedve, feldarabolva, boncolva, kóstolva és kielemezve. A titkot végül Riedl József fedezte fel:

 

A kész piskótamasszához forró vajat kell önteni, ettől a piskóta anyaga krémszerűvé válik és sütés után porhanyósabb lesz.

 

Az eredeti recept szerint:

5 lapot kell készteni, majd csoki krémmel megtölteni.

Az 5. lapra vékony baracklekvár kerüljön, majd ezt felolvasztott cukormázzal, karamellel kell bevonni.

A krémhez: könnyű masszává kell keverni 20 tojás sárgáját, 2 egész tojást,

1 kg törött cukrot, vaníliás cukrot, majd 1 kg teavajjal habosra keverni és a legfinomabb kakaóval színezni, ízesíteni.

 

A dobostorta Hungarikum, Dobos C. József cukrászmester a tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A dobostorta ezután vált ismertté Európa-szerte.

Más volt, mint az addig megszokott torták. Kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. ( A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét.)

 

Dobos C. József egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Ma az egész világon ismerik a dobostortát, s receptjének kis eltérésekkel, több mint 100 variációja ismert.

 

Felhasznált irodalom: Internet, Wikipedia.

 

 

 

Vissza

Még nincs hozzászólás.
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés 


A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77