Házi almás-diós, Házi mákos-meggyes
HÁZI ALMÁS-DIÓS, HÁZI MÁKOS-MEGGYES
Hozzávalók:
Tészta:
Tojásfehérje 3 dl (8 db tojásfehérje)
30 dkg cukor
17 dkg darált dió
4 dkg morzsa
4 dkg étkezési keményítő
Egy kis kanál fahéj.
Linzertészta:
20 dkg liszt
10 dkg Rama margarin
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás sárgája
5-6 dkg cukor.
Töltelék:
1,10 kg almabefőtt lereszelve (lehet friss almából is, cukorral megpárolni)
8 dl víz
28 dkg lé kötő (cukrászati alapanyagokat árusító üzletben lehet beszerezni, nagyon jó vele dolgozni)
38 dkg cukor
Egy kiskanál fahéj.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
3 dl habtejszín.
Elkészítés:
A tésztákhoz a tojások fehérjét felverjük a cukorral kemény habnak, majd fakanállal hozzákeverjük a többi hozzávalót is. 3 lapot sütünk előmelegített sütőben, kb. 180 C fokon. A tepsi hátulját lekenjük olajjal+lelisztezzük, és ezen sütjük a lapokat. Nagyon hamar elkészülnek, gyorsan sülnek. Könnyen törnek a lapok, nagyon óvatosan kell velük bánni.
Külön sütünk még egy linzer alapot: a hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk és megsütjük.
Töltelék: Az almabefőttet lereszeljük, a levét kipótoljuk vízzel 8 dl-re, cukorral, fahéjjal ízesítjük, és a lé kötővel megkötjük. Elfelezzük a tölteléket.
Krém: A vaníliás pudingport tejjel sűrűbbre felfőzzük, majd 3 dl felvert tejszínhabbal elkeverjük.
Összeállítás sorrendje:
1. Linzer alaptészta, 2. Almás töltelék, 3. Tésztalap, 4. Tejszínes puding, 5. Tésztalap, 6. Almás töltelék, 7. Tésztalap.
Egy éjszakát hagyjuk pihenni, másnap szeleteljük fel. A tetejét porcukorral hintsük meg.
A HÁZI MÁKOS-MEGGYES ugyanez a sütemény, csak alma helyett meggybefőttet használunk, a dió helyett pedig mákot.
A receptet, fotókat küldte: Szem Lászlóné, Rózsika, Bácsbokod.
Vissza
|