Nagyi pogácsája
NAGYI POGÁCSÁJA
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt
10 dkg Rama margarin (vaj)
1 lapos evőkanál só
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1,5 pohár tejföl (150 grammos pohár, 20%-os).
Hajtogatáshoz:
20 dkg Rama margarin (vaj)
20 dkg sajt (Ementáli, Trappista)
Kenéshez:
1 db tojás.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. Egy kelesztő tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, és egy óráig kelesszük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a puha vaj 1/3 részével, megszórjuk reszelt sajttal, és hajtogatjuk. Felülről lefelé úgy, hogy a tészta egyharmada maradjon ki, majd ezt az egyharmadot ráhajtjuk az előző hajtásra. Ezután balról jobbra is behajtjuk, úgy, hogy a tészta egyharmada maradjon szabadon, végül ezt a szabad részt is ráhajtjuk a tésztára. Ezt a margarinnal kenést, sajtszórást, hajtogatást még kétszer megismételjük, fél órás időközönként, közben a tésztát lefedjük a kelesztő tállal, vagy letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanaz legyen.
Az utolsó pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, bekockázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük egy kissé felvert tojással, pici reszelt sajtot ültetünk mindegyik pogácsa tetejére, és előmelegített, forró sütőben, világos aranyszínűre sütjük.
Ha kicsi pogácsaszaggatóval (3,7 mm) dolgozunk, akkor a pogácsák fele el fog dőlni, ám így is szép levelesek lesznek. Praktikus úgy szaggatni, hogy minél kevesebb leeső rész legyen, mert az újra gyúrt tésztából készített pogácsák már nem lesznek levelesek. 1,5 tepsi pogácsa lesz ebből a mennyiségből.
Frissen nagyon-nagyon finom, ropogós, jó sajtos:)
További részletek itt: Nagyi pogácsája.
Szabó Mónika is megsütötte ezt a pogácsát, azt írta, hogy finom:)) Kicsit nehezen kelt (nekem is..), és annyit változtatott, hogy duplázta a mennyiségeket, kivéve a hajtogatásnál, ott összesen 25 dkg margarint használt. Az Övé ilyen lett:
Vissza
|
Kedves feltöltő!
éppen tegnap próbáltam ki ezt a receptet, ugyanis 3 dolgot nagyon rosszul tudok...piskótát, fánkot és pogácsát...
bátran állíthatom ez lett életem legszebb és legfinomabb pogácsája, tehát a 3 kihívás már lecsökkent kettőre :)
köszönöm neked