Húsgombócleves
HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
2 szál nagyobb sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db közepes karalábé
2 fej csiperke
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
Hús alaplé (vagy 2 db marhahúsleves-kocka)
Húsgombóc:
25 dkg sertéslapocka darálva
Fél fej vöröshagyma reszelve (vagy vöröshagymakrém)
1 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
1 db tojás
1 db zsemle kockázva, vízben beáztatva, kinyomkodva
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanálnyi vágott petrezselyemzöld (lehet szárított vagy fagyasztott)
Só, frissen őrölt bors, Vegeta ételízesítő.
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát, gombát, karalábét kockákra vágjuk, az olaj és vaj keveréken kissé megdinszteljük. Felöntjük húslével. Míg csendesen fő, elkészítjük a gombócokat:
A darált húst a beáztatott és kinyomkodott zsemlével és a fűszerekkel összegyúrjuk, kisebb gombócokat formázunk. A forrásban lévő levesbe tesszük, mérsékeljük a lángot, és csendes forrással, fedő alatt kb. 30 perc alatt készre főzzük.
Ezt a levest inkább az őszi- téli időszakra ajánlom, a tavaszi, zsenge zöldségek túlságosan megpuhulnának ennyi főzési idő alatt. (ha tavasszal akarjuk elkészíteni, akkor a húslében kezdjük el a gombócok főzésével, és csak később adjuk hozzá a zöldségeket. A zsenge zöldségféléknek 10 perc főzés bőven elegendő.
Ha tésztát is főzünk bele, még laktatóbb lesz a leves.
Vissza
|
Jól néz ki! :-)