Csontleves
CSONTLEVES
Hozzávalók:
1 kg marhacsont (Velős csont is legyen közte, ha szeretjük a velőt pirítóssal!)
3 szép szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej nagyobb karalábé
10 dkg zeller
2-3 db gomba
2-3 kelkáposztalevél összegöngyölve, cérnával átkötözve
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 szem egész feketebors
1 chili paprika (elhagyható, ha nem szeretjük az erőset)
1 mokkáskanál paradicsompüré
1 TV paprika (idényben)
1 csipet sáfrány (ha van)
1 csipet cukor
Só.
Elkészítés:
A csontokat megmossuk, leforrázzuk, majd 2 liter hideg vízbe feltesszük főni. Enyhén sózzuk, hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát hámozatlanul. Teatojásba tesszük a szemes borsot, a fokhagymagerezdeket, így adjuk a leveshez. (Később nem kell majd horgászni). Csendes forrással kb. 1 órán át főzzük, fedő alatt, közben időnként lehabozzuk.
Hozzáadjuk a tisztított, hasábokra vágott zöldségeket, és továbbra is csendes forrással készre főzzük. Sóval utóízesítjük, és egy csipet cukrot is adjunk hozzá. A tálalásra szánt zöldségeket kiszedjük a fazékból, és egy kevés levesben melegen tartjuk. A többi zöldséget, ami már nem kell, kidobjuk. A levet hagyjuk kicsit pihenni, míg leülepszik, lezsírozzuk, és merőkanállal szedegetve átszűrjük egy levesestálba (nem öntjük!).
A levesbe szánt száraztésztát (gégetészta, cérnametélt, eperlevél) külön főzzük ki sós vízben.
Tálalásnál a velőt üssük ki a csontból, kis tálkába téve pirítós kenyérrel, sóval adjuk asztalra. Reszelt tormát is kínálhatunk mellé. A leszűrt leveshez adjuk a zöldségeket, a tésztát, és forrón adjuk asztalra.
Megjegyzés:
Ha nem elég szép a színe a levesnek, akkor 1 közepes sárgarépát reszeljünk le, pici olajon pirítsuk meg, adjuk a leveshez a leszűrés előtt.
Ha zavaros lenne a leves, akkor 1 db tojásfehérjét kevés vízzel keverjünk kissé habosra, öntsük a levesbe, és keverjük el. Ezután szűrjük át a levest. (óvatosan, kanalanként, nem locsolva!)
Vissza
|