Tócsni
TÓCSNI
Hozzávalók:
4 db közepes méretű krumpli (60 dkg)
2 dl tejföl
2 db nagy, duci fokhagymagerezd
2 db tojás
Só, frissen őrölt bors
Liszt, amennyit felvesz.
Tálaláshoz:
Tejföl, reszelt füstölt sajt.
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba öntjük a tejfölt. A burgonyát meghámozzuk, és a tejfölbe reszeljük a reszelő apró lyukú részén. Időnként megkeverjük a burgonyát, így nem fog bebarnulni. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.
Palacsintasütőben olajat forrósítunk, evőkanálnyi (vagy nagyobb, ízlés kérdése) tésztakupacokat teszünk az olajba, és a kanál hátával ellapítjuk. A tócsnik mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Papírszalvétára szedjük, így itatjuk le a fölösleges olajat.
Frissen, tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Kiváló gyors vacsora.
Megjegyzés a Wikipediából:
A tócsni, vagy lapcsánka reszelt krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország). Macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya). Lepcsánka a Hajdúságban, a Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye).
A Dunántúlon, több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt krumpli olajban kisütve.
Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni.
Változatai:
– Almás: Az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.
– Gombás: A nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.
– Gombaporral: a reszelt krumplis masszába gombaport vagy gombakrémleves port a kevernek, néhány percnyi állás után sütik ki.
– Görögös: tzatzikivel tejföl helyett.
– Húsos: Az előre elkészített, apróra vágott húsokkal, ennek hiányában töpörtyűvel dúsítják, tejföllel, sajttal megszórva addig sütik, amíg a sajt ráolvad.
– Húsos–gombás: Az apóhúsos variációja, melyhez párolt gombát kevernek.
– Kefires: Ízlés szerint sütnek rá sonkát, tesznek rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.
– Sokfűszeres: Só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
– Spenótos: A kisült szeletekre egy–egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást tesznek.
– Szűzérmés: Kisütött szűzérme szeleteket csomagolnak a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálalják.
– Pörköltes: Gombapörkölttel vagy sima pörkölttel borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.
– Reszelt sajtos: Tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.
– Töltött: Juhtúróval megtöltik, félbehajtják, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert tesznek.
Erre az ételre jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, minden háznál, és minden alkalommal is másként készülhet, így a fenti leírások - tájegységenként, nemzetiségeknél, családoknál is keverednek, vagy más összetevőkkel egészülhetnek ki.
Vissza
|
Tócsni receptek kiválóak