Manci torta
MANCI TORTA
Hozzávalók:
(3,5 dl-es bögrével mérünk)
1 bögre darált dió (10 dkg)
1 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
1 bögre tej (2,8%-os zsírtartalmú)
Csokoládékrém:
2.5 dl habtejszín
1 tábla étcsokoládé (most Boci volt, 50%-os kakaótartalommal)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (a turbósításhoz)
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint).
Kb. 20 szem rumos meggy félbe vágva.
Bevonáshoz:
5 dkg vaj
1 tábla étcsokoládé (9 gramm), vagy: 1 tasak Dr. Oetker csokoládé tortabevonó.
Díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 tasak habfixáló por.
Elkészítés:
Egy 20 x 28 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a diót megdaráljuk, a sütőt bekapcsoljuk. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a diót, a lisztet, a sütőport, a cukrot, egy csipet sót. A tojásokat habverővel kissé felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük. Elkeverjük, és a tepsibe öntjük. 30-35 perc alatt, 200 C fokon, alsó-felső állásnál szép aranybarnára sütjük (tűpróba).
A krémhez való tejszínt egy gyorsforralóban jól felmelegítjük (nem kell forralni), a tűzről lehúzva habverővel hozzákeverjük a darabokra tördelt csokoládét. Adunk hozzá 2 evőkanál kakaóport, 1 evőkanál porcukrot, a vaníliás cukrot. Lehűtjük. (Ha jobb minőségű, - 70-80 %-os a csokoládé, akkor nem kell kakaóporral felturbózni.)
A díszítéshez a tejszínt mixerrel félkeményre felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a habfixálót, és jó kemény habot készítünk. Habzsákba téve a hűtőbe tesszük.
A lehűlt csokoládékrémet mixerrel keményre felhabosítjuk.
Eddigre kihűlt a tortalap is, így vízszintesen 3-ba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a csokoládékrémmel, félbe vágott rumos meggyszemeket nyomkodunk a krémbe. A középső lapot rátesszük, megismételjük a műveletet. A harmadik lapot rátesszük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A csokoládé bevonathoz a vajat gyorsforralóban felolvasszuk, lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a darabokra tördelt csokoládét, és a kihűlt tortára öntjük. Elsimítjuk, hagyjuk megdermedni. Végül a már kész tejszínhabbal díszítjük.
A csokoládé bevonat készítését megúszhatjuk, ha egy kész tortabevonót veszünk Dr. Oetkertől, azt csak forró vízbe kell állítani míg folyékony lesz. Ha a habdíszítéshez sincs kedvük, akkor szórjuk meg porcukorral a tortánkat – így is finom és kapós lesz! A meggyet is el lehet hagyni, akkor egy egyszerűbb tortát kapunk.
Ez a csokoládékrém tulajdonképpen Trüffel krém (tejszín, csokoládé, vaníliás cukor).
Nálam „alap” ez a torta, sütemény, nagyon sokszor elkészítettem már, több variációban – a tészta és krém egyszerűsége lenyűgöző. A szomszédasszonyom nővére diktálta le egyszer ezt a bögrés süti alapot, ezt variáltam tovább. A nevet is ezért adtam, Mancinak hívják. Azoknak ajánlom ezt a tortát, akik nagyon szeretik a csokoládét!
Itt egy másik alaklommal készített torta, ebben nincs meggy, és dr. Oetker a csokibevonat rajta:
Vissza
|
Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni!