Trüffelgolyók
TRÜFFEL GOLYÓK
Hozzávalók:
Fél l folyékony habtejszín (Hulala habtejszín)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%-os kakaótartalom)
25 dkg török mogyoró
5 db babapiskóta
Kb. 25 szem Rumos meggy.
Elkészítés:
A tejszínt forrásig melegítjük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a kockázott csokoládét. Habverővel addig keverjük, míg teljesen felolvad a csokoládé. Lehűtjük, és mixerrel felhabosítjuk. Másnapig hűtőben tároljuk, ekkor újra felhabosítjuk.
5 db babapiskótát Turmix gépben összetörünk, hozzákeverjük a krémhez.
A mogyorót - a kemény héjától pucoljuk meg, sütőbe téve megpirítjuk (kb. 15 perc 200 C fokon. Amikor már érezzük a mogyoró illatát, vegyük ki, akkor már biztos megpirult.) Így a vékony héja is nagyon könnyen ledörzsölhető. (akik üzletben veszik a mogyorót, nem kell pucolni, hámozni, de pirítani akkor is kell!)
Tegyünk félre 70 szem mogyorót. A maradékot tegyük egy vastagabb nylon zacskóba, és a húsklopfoló oldalával, vagy nyújtófával törjük egészen pici darabokra. Ebbe fogjuk forgatni a golyókat.
A krémből kiskanálnyi adagokat vegyünk ki, tegyünk a közepébe egy-egy szem mogyorót, két tenyerünk között formázzuk golyókká. Az apróra vágott mogyoróban alaposan hempergessük meg.
A maradék krémből szintén golyókat formázzunk, csak ezekbe egy-egy szem rumos meggyet tegyünk, majd ezeket is forgassuk meg az aprított mogyoróban.
Ne készítsünk túl nagy golyókat, mert igen laktató a krém. Hűtőben kell tárolni. Ha nem kerül sor 2-3 napon belül a fogyasztására, akkor le is lehet fagyasztani. Mielőtt tálalni akarjuk, 1-2 órával tegyük le a hűtőszekrény rendes részébe.
Ha sima habtejszínből készítjük, akkor lehet, hogy nem lesz elég kemény a krém, ilyenkor adhatunk hozzá habfixáló port, vagy csak 4 dl tejszínt használjunk. Mindenképpen legyen tartása a krémnek! Ha valaki még csokisabbra akarja készíteni, a formázás után forgassa olvasztott csoki-vaj keverékbe, és utána hempergesse meg a mogyoróban.
Remélem ízleni fog azoknak, akik elkészítik, nálunk sikere volt, van, és lesz!
Vissza
|