Korhelyleves
KORHELYLEVES
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
10 dkg kolozsvári szalonna
2 db közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 pár Debreceni kolbász
10 dkg parasztkolbász
25 dkg nyers füstölt comb
1 evőkanál zsír
1,5 evőkanál liszt
Só, őrölt köménymag, őrölt pirospaprika.
Tálaláshoz tejföl.
Elkészítés:
A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Megdinszteljük rajta a kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a savanyú káposztát, és a kockára vágott füstölt húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. (Ha a káposzta túl savanyú lenne, öblítsük át, de nem szabad áztatni, ezzel a C vitamint mosnánk ki belőle. Párszor átvágjuk, hogy ne legyenek méteres szálak benne, könnyen fogyasztható legyen majd.)
Hozzáadjuk a Debreceni kolbászkákat, a karikára vágott parasztkolbászt. 10 percig főzzük, majd a Debreceni kolbászokat kivesszük, félretesszük. Ízesítsük őrölt köménymaggal, sóval (csak óvatosan, a füstölt húsok sósak). Főzzük puhára, de a káposzta azért maradjon picit roppanós.
Rántást készítünk a zsírból, lisztből, pirospaprikából, és berántjuk a levest. A Debreceni kolbászkákat karikára vágjuk, és visszatéve a levesbe jól kiforraljuk.
Minél többször melegítjük fel a levesünket, annál finomabb. Tálalásnál tejfölt, puha kenyeret kínáljunk mellé. Kiváló leves másnaposságra, gyomornyugtató, nem véletlenül készítik Újévkor.
A füstölt comb helyett használhatunk füstölt nyers csülköt is, de ekkor a csülköt praktikus előre félig megfőzni, hosszabb a puhulási ideje.
Van, aki vörösbort is önt a levesbe az utolsó 10 percben – biztos finom lehet úgy is!
Vissza
|