Tepsis lángos
TEPSIS LÁNGOS
Hozzávalók:
1 kg liszt a tésztához + kb. 40 dkg a deszka és a tepsi szórásához
75 dkg főtt krumpli
2 evőkanál só + 1 kávéskanál só a főtt krumpli vizébe
1,5 maréknyi zsír, kb. 10-15 dkg
2 dl tej
1 kávéskanál cukor
8 dkg élesztő
50 dkg reszelt sajt
30 dkg apróra vágott szalámi
15 dkg apróra vágott házi kolbász
Csipet szódabikarbóna
De a kolbász és a szalámi helyett lehet akár apróra vágott húsos szalonna, sonka, vagy töpörtyű is. Csak akkor kevesebb sót tegyünk a tésztába.
Tejföl.
Elkészítés:
Az élesztőt egy kávéskanál cukorral, egy evőkanál liszttel felfuttatjuk kétujjnyi langyos tejben.
A krumplit sós vízben megfőzzük, ha kicsit kihűlt, összenyomkodjuk, és a liszthez adjuk. Hozzákeverjük a sót, a zsírt és a felfuttatott élesztőt is. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk és hagyjuk langyos helyen, hogy a duplájára keljen. Nálam kb. fél óra alatt megkelt a tészta.
Jól belisztezett deszkán kb. 2—3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és téglalap alakúra vágjuk. Lisztezett tepsibe helyezzük őket, majd megszórjuk az apróra vágott kolbásszal, szalámival és reszelt sajttal.
Előmelegített 250 C fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. De még finomabb lesz, ha van valakinek otthon kemencéje és abban süti.
Legközelebb ugyanezt a tésztát olajban szeretném kisütni.
Tálaláskor megkenhetjük fokhagymás tejföllel is.
A receptet, képeket küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|
Köszönöm a receptet! Nagyon - nagyon finom! A családnak nagyon ízlett!:)