Rózsalikőr, Rózsaszirup
RÓZSA LIKŐR
Hozzávalók:
22 szál vörös (bordó-bársonyos) rózsának a szirma
7,5 dl víz
1 zacskó citromsav (10 gramm)
80 dkg cukor
7 dl víz
2,5 dl alkohol (96,4 %-os)
Elkészítés:
A szirmokat a vízzel addig főzzük, amíg a szirmok kifakulnak (kb. 20-30 perc). Leszűrjük, és hozzáadjuk a citromsavat.
Egy külön edényben felforraljuk a vizet a cukorral, de csak addig, amíg a cukor el nem olvad. Ezután a két folyékony anyagot összekeverjük, és ha kihűlt, hozzáadjuk az alkoholt. Üvegekbe töltjük.
A kész likőr mennyisége 1,75 liter lesz. Évekig elálló likőr, de idővel veszít a bordó színéből.
RÓZSASZIRUP – ÜDÍTŐ, SZÖRPNEK
Hozzávalók:
20-25 szál vörös, bársonyrózsának a szirma
1,5 liter víz
3 kg cukor
1,5 liter víz
5 zacskó citromsav (összesen 50 gramm)
1 zacskó tartósító por (5 gramm).
Elkészítés:
A rózsaszirmokat a vízzel addig főzzük, amíg a szirmok kifakulnak. (kb. 20-30 perc). Időt hagyni, hogy kihűljön a főzet.
Addig külön edényben forraljuk fel a cukrot a vízzel.
A megfőzött szirmokat kinyomkodjuk, kicsavarjuk a saját főzőlevébe, majd a levet átszűrjük. A kapott levet összekeverjük a felfőzött cukros lével. Hozzákeverjük a citromsavat, végül a tartósító port. Üvegekbe töltve hűvös helyre tesszük.
Ebből a mennyiségből kb. 5 liter szirupunk lesz, melyet vízzel (ásványvízzel) hígítva fogyasztunk. (Egynegyed rész szörp, háromnegyed rész víz a jó arány).
A recepteket, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka, Vajdaság.
Vissza
|