Almatorta
ALMATORTA
Hozzávalók:
1,5 kg savanykás alma
16 evőkanál kristálycukor + 6-7 evőkanál az almához
15 dkg margarin
16 evőkanál liszt
2 zacskó sütőpor
8 db tojás
1 db citrom leve és reszelt héjja
Késhegynyi szódabikarbóna
1 zacskó fahéj
2 zacskó tejszínhabpor
Baracklekvár
Narancslekvár
10 dkg tejcsokoládé
Alufólia.
Elkészítés:
A margarint kikeverjük a 16 evőkanál cukorral, majd egyenként adjuk hozzá az egész tojásokat és azzal is jól elkeverjük. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és reszelt héjját is.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kiszedjük a magházukat és nagyobb kockákra vágjuk. Keverjük össze a fahéjat a 6-7 evőkanál cukorral, majd az almát is adjuk hozzá. Öntsük a tojásos masszához, végül belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. (Én 39x28 cm átmérőjű tepsibe öntöttem, de abból kicsit kifolyt. Ezért azt ajánlom, hogy kicsit nagyobb tepsiben kell kisütni.)
Mikor kihűlt, kis kockákra vágjuk, illetve morzsoljuk. Kibélelünk egy 31 cm átmérőjű lábast, vagy tortaformát alufóliával majd ebbe rakunk egy sor almáspiskótát, tetejét megkenjük baracklekvárral. Még egy sor almás piskóta következik, erre kerül az egy dl vízzel felvert tejszínhabpor, majd megint almás piskóta következik. Ezt megkenjük narancslekvárral (de ha nincs otthon, lehet baracklekvárral is) és végül megint almás piskóta kerül rá.
Tetejére felolvasztunk egy tábla csokit és meglocsoljuk vele.
Önmagában is nagyon finom az almás piskóta, így ez a lekvárral való rétegezés el is maradhat. Akkor csak egyszer lekenjük lekvárral és meglocsoljuk csokival.
A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.
Vissza
|