Kovászos uborka
KOVÁSZOS UBORKA
Hozzávalók:
Kovászolni való fürtös uborka
Kapor szárral együtt
Ecet (20 %-os)
Só
Víz
Kenyér, vagy zsemle.
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk meg, végeit picit vágjuk le, és hosszában, középen vágjuk be úgy, hogy a végei maradjanak egyben. A ducibb uborkákat 4-be vágjuk, de a végek tartsák össze.
Tisztára mosott üvegbe (3-5 literes üveg) aljára pár szál kaprot tegyünk. Erre állítgassuk az előkészített uborkákat.
A felöntő lé arányai:
2 dl vízhez 1,5 kávéskanál só kell. Annyi lével kell felönteni az uborkát, hogy bőven ellepje. Végül 2 evőkanál ecetet is adjunk hozzá.
Az uborkák közé tegyük a többi kaprot, állítsuk közéjük a kaporszárakat.
A kaporszárból vágjunk 2 nagyobb csíkot, mint az üveg átmérője. Ezeket kereszt alakban elhelyezve lenyomva tartják az uborkákat. A tetejére 1 szelet fehér kenyeret, vagy egy zsemlét tegyünk.
Egy kistányérral lefedve napos helyre állítsuk – időjárástól – napsütéstől függően pár nap alatt a lé zavaros lesz. Ekkor kész a kovászos uborka. Az uborkákat egy jól záródó tálba szedjük át és szűrjük rá a levet. Hűtőszekrényben alaposan lehűtjük.
Sokáig eláll, ropogós igazi nyári savanyúság. Mindig hidegen tálaljuk!
Van, aki fokhagymagerezdeket is használ az elkészítésnél, ez ízlés kérdése, én nem szoktam.
Vissza
|
Én egy kis cukrot is szoktam beletenni mert akkor elveszi a kicsit fanyar ízt. Férjem annyira szereti, hogy ha nekem nincs időm Ő is elkészíti, ha engedem, de inkább én csinálom
TÉLIRE: Leszűröm 8 dl üvegekbe rakom (nem kell nagyon megtaposni) a leszűrt levet ráöntöm. Jobban szeretjük mint a csemege uborkát.
Szia Jeny! Ez most nekem nem tiszta: Télire nyers uborkára öntöd egy másik megmaradt, leszűrt levét? És eláll? Meddig? Kamrába teszed? Üdv: Gyöngyi (a szerk.)