| 		
		 
 Kovászos uborka
KOVÁSZOS UBORKA 
  
Hozzávalók: 
Kovászolni való fürtös uborka 
Kapor szárral együtt 
Ecet (20 %-os) 
Só 
Víz 
Kenyér, vagy zsemle. 
  
  
Elkészítés: 
Az uborkákat alaposan mossuk meg, végeit picit vágjuk le, és hosszában, középen vágjuk be úgy, hogy a végei maradjanak egyben. A ducibb uborkákat 4-be vágjuk, de a végek tartsák össze. 
  
Tisztára mosott üvegbe (3-5 literes üveg) aljára pár szál kaprot tegyünk. Erre állítgassuk az előkészített uborkákat. 
  
A felöntő lé arányai: 
2 dl vízhez 1,5 kávéskanál só kell. Annyi lével kell felönteni az uborkát, hogy bőven ellepje. Végül 2 evőkanál ecetet is adjunk hozzá. 
Az uborkák közé tegyük a többi kaprot, állítsuk közéjük a kaporszárakat. 
A kaporszárból vágjunk 2 nagyobb csíkot, mint az üveg átmérője. Ezeket kereszt alakban elhelyezve lenyomva tartják az uborkákat. A tetejére 1 szelet fehér kenyeret, vagy egy zsemlét tegyünk. 
  
Egy kistányérral lefedve napos helyre állítsuk – időjárástól – napsütéstől függően pár nap alatt a lé zavaros lesz. Ekkor kész a kovászos uborka. Az uborkákat egy jól záródó tálba szedjük át és szűrjük rá a levet. Hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. 
  
Sokáig eláll, ropogós igazi nyári savanyúság. Mindig hidegen tálaljuk! 
  
Van, aki fokhagymagerezdeket is használ az elkészítésnél, ez ízlés kérdése, én nem szoktam. 
  
  
 
  
   
  Vissza 
 | 
Én egy kis cukrot is szoktam beletenni mert akkor elveszi a kicsit fanyar ízt. Férjem annyira szereti, hogy ha nekem nincs időm Ő is elkészíti, ha engedem, de inkább én csinálom
TÉLIRE: Leszűröm 8 dl üvegekbe rakom (nem kell nagyon megtaposni) a leszűrt levet ráöntöm. Jobban szeretjük mint a csemege uborkát.
Szia Jeny! Ez most nekem nem tiszta: Télire nyers uborkára öntöd egy másik megmaradt, leszűrt levét? És eláll? Meddig? Kamrába teszed? Üdv: Gyöngyi (a szerk.)