Zsuzsika torta
ZSUZSIKA TORTA
Tészta:
6 db tojás
25 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 zacskó sütőpor
1 dl olaj
1 dl meleg víz
10 dkg apróra darabolt dió
10 dkg apróra darabolt csokoládé.
Krém:
2 zacskó Aranka vaníliás pudingpor
4,5 dl tejszín
3 dl tej
7,5 dkg vaníliás porcukor
2 zacskó zselatin fix
50 dkg málna, vagy más gyümölcs.
Bevonás:
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 zacskó zselatin fix.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük az olajat és elkeverjük. Ezután beleöntjük a meleg vizet is, és ezzel is simára keverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és belekeverjük a darabolt diót és csokoládét is. A lisztes keveréket a tojásos masszába vegyítjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tojásos masszába keverjük.
Az így elkészített tésztát egy 28 cm átmérőjű kizsírozott, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük elsimítjuk, majd előmelegített sütőben kb. 170 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Az olajos piskótát egy sütőrácsra téve kihűtjük.
A krémhez a pudingport, a porcukrot és a zselatin fixet összekeverjük, majd a tejszínnel csomómentesen elkeverjük. Ezután beleöntjük a tejet is, és a keveréket robotgéppel felverjük (kb. 10 perc).
A kész krémet rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon.
A kihűlt piskótát vízszintesen három részre vágjuk. Az első lapot tortatányérra helyezzük, rákenjük a krém felét, majd kirakjuk a gyümölcs felével. Rátesszük a középső lapot, erre simítjuk a krém másik felét, és kirakjuk a gyümölcs másik felével, végül rátesszük a harmadik lapot is.
A tortát 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon.
A bevonáshoz a tejszínből kemény habot verünk, közben belekeverjük a porcukrot és a zselatin fixet, és ezzel a habbal bevonjuk a torta oldalát és tetejét, a tejszínből hagyunk a díszítésre is. A tetejét tetszés szerint gyümölccsel és habrózsákkal díszítjük.
Ehhez a tortához alapnak egy kolléganőmtől kapott olajos piskóta receptjét és egy másik süti krémjét használtam, de aztán teljesen a saját ízlésemnek és elképzelésemnek megfelelően variáltam át, és gyümölccsel gazdagítottam, így alakult ki a végeredmény. Legnagyobb örömömre nagyon ízlett a családomnak és mindenkinek, aki megkóstolta!
A receptet, fotókat küldte: Kurucz Zsuzsa, Magyarország.
Vissza
|