Vőlegénytorta
VŐLEGÉNYTORTA
Hozzávalók:
Piskótalapok:
8+8 db tojássárgája
15+15 dkg cukor
4 + 4 db tojásfehérje
Só
10+10 dkg finomliszt
2+2 dkg étkezési keményítő
2 dkg kakaópor
4 dkg hámozott, darált mandula.
Krém:
4 db tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
30 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor (30 grammosak)
1 fiola keserű mandulaaroma
10 dkg olvasztott étcsokoládé
20+ 30 dkg vaj/ margarin
4 dkg kakaópor
15 dkg ribizli-/málnalekvár
20 dkg durvára vágott, pirított mandula.
Díszítés:
10 dkg étcsokoládé
28-30 db kókuszgolyó (pl. Raffaello).
Elkészítés:
Két db tepsi nagyságú (kb. 30 x 40 cm-es) piskótalapra van szükségünk: az itt felsorolt hozzávalókból piskótatésztát keverünk, az egyik adagot a kakaóval, a másikat a darált mandulával ízesítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tojássárgájából, a pudingporból, a tejből, cukorból és vaniliás cukorból sűrű krémet főzünk, és 1/3- 2/3 részre osztjuk. A kisebb adagba még melegen belekeverjük a mandulaaromát, a nagyobbikba pedig az olvasztott, langyos étcsokoládét, majd mindkettőt kihűtjük. A lágy vajat/ margarint habosra keverjük, 20 dkg-ot alaposan összedolgozunk a fehér krémmel, a maradék 30 dkg-ot pedig előbb a beleszitált kakaóval, azután a csokoládés krémmel.
Összeállítás: A piskótalapokat egymásra fektetjük, szegélyüket körbevágjuk úgy, hogy a két lap azonos nagyságú legyen, majd középen ketté-, azaz négy lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk. 1 csokoládés lapot deszkára/ tálcára fektetünk, megkenjük lekvárral, a fehér krém felével, és megszórjuk 2 evőkanál pirított mandulával. Ezután 1 mandulás lap következik, lekvár, csokoládékrém fele, majd ismét 1 mandulás lap, levár, aztán a maradék fehér krém, 2 evőkanál pirított mandula, végül a maradék csokoládés lap és lekvár.
Díszítés: A maradék csokoládékrémből 3 evőkanálnyit sima csőrbetétes habzsákba szedünk, a többivel szép egyenletesen bevonjuk a torta tetejét és oldalát. A maradék mandulával beszórjuk a torta oldalát, a habzsákban félretett krémből pedig a hosszanti oldalon kb. 10-10, a rövidebben 6-6 apró halmocskát nyomunk a tetejére.
A csokoládét burgonyahámozóval forgácsokra aprózzuk, és sűrűn a torta tetejére szórjuk. A kókuszgolyóbisokat körben a csokoládé halmocskák tetejére ültetjük-, nyomkodjuk. Tálalásig, de legalább 6-8 órára behűtjük.
Fogyasztás előtt a tortát csipkepapírral fedett tálcára emeljük, majd hosszában kettévágjuk, és 2,5- 3 cm vastagon felszeleteljük (kivételesen nem három, hanem, négyszögletű szeletek lesznek belőle).
A receptet, fotót küldte: Barics Rita, Nána, Szlovákia.
Vissza
|