Cseresznye, meggy fagyasztása
CSERESZNYE, MEGGY - FAGYASZTÁSA
A gyümölcsök nagy része remekül fagyasztható, a cseresznye, meggy, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, körte, szilva, ribizli, alma (reszelve).
Nem fagyasztható a görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grepfruit (ám a déli gyümölcsök leve igen. Ezeknek a levét jégkockatartóba szoktam önteni, így fagyasztom le, ha megfagyott, lehet zacskózni. Vagy ma kapható olyan műanyag jégkocka-zacskó, amibe csak be kell tölteni a folyadékot, és felhasználáskor ki kell préselni az egyes kockákat.).
Ha a gyümölcsökből gyümölcsvelőt készítünk, azaz pépesítjük, akkor bármilyen gyümölcsöt fagyaszthatunk.
Miután megint nagyobb mennyiségű cseresznyét szedtünk, egy részét most is lefagyasztottam. Remekül felhasználható süteményekhez, réteshez, lepényhez, turmixitalhoz, levesekhez, vagy pld. joghurttal összekeverve is nagyon finom.
A cseresznyét (meggyet) fagyasztás előtt én magozni szoktam, de fagyasztható maggal együtt is.
Kiválogatom, csak az ép, egészséges szemeket használom fel. Alaposan megmosom, a szárait eltávolítom, ezután magozom. Szitára téve lecsepegtetem, konyhai papírtörlőre teszem, így a maradék vízcseppek is eltűnnek. Adagokra osztva teszem műanyag dobozokba, vagy zacskókba. (40-50-60 dkg, így csak a megfelelő mennyiségű zacskót kell majd kikeresni felhasználás előtt). Egy-egy adagra ráírom, mennyi a súlya, és természetesen a dátumot is.
A „nagykönyv”szerint a minőségét kb. fél évig őrzi meg tökéletesen.
Vissza
|