Ribizlis cseresznyelekvár
RIBIZLIS
CSERESZNYELEKVÁR
Hozzávalók:
Kb. 2 kg cseresznye
(mosva, magozva 1,30 kg)
1,10 kg fagyasztott
ribizli (átpasszírozva 0,70 kg)
30 dkg
kristálycukor
40 dkg befőző cukor
(Dr. Oetker 3:1).
Elkészítés:
A fagyasztott
ribizlit egy lábosban melegítve felengedtem, majd gyümölcscentrifugával
átpasszíroztam. A lábosba visszatéve felolvasztottam benne a
kristálycukrot.
Közben a már előre
megmosott, kimagozott cseresznyét robotgéppel pépesítettem, majd hozzáadtam a
ribizlihez.
Belekevertem a
befőző cukrot is, és állandó keverés közben felforraltam. A folyamatos forrástól
számítva még 3 percig forraltam csendes lángon. Végül a keletkezett habot
szűrővel leszedtem a tetejéről.
Az előkészített
üvegekbe töltöttem, légmentesen lezártam, majd a fejükre fordítottam 5 percre az
üvegeket. Meleg dunsztba tettem egy éjszakára – másnap a kamrába lehet tenni a
kész befőttet.
Tippek:
·
A kristálycukor
mennyisége ízlés kérdése, ki milyen édes lekvárt szeretne.
·
Praktikus 2-szer
akkora edényben főzni a lekvárt, mint amekkora a mennyisége, ugyanis forrásnál
majdnem a duplájára képes felfutni!
·
Az üvegek
előkészítésénél én a már alaposan kimosott, tiszta üvegeket a tűzhelyre készítem
egy tepsibe, amibe forró vizet öntök, kb. 3-4 cm magasan, így az üveg biztosan
nem fog megrepedni, amikor a forró lekvárt öntöm bele.
·
Meleg dunszt: Egy
plédet terítek egy sima, huzatmentes felületre, ide teszem a kész befőtteket,
lekvárokat forrón, és a pléddel jól betakargatom.
Nagyon izgalmas,
pikáns ízű lekvár lesz a végeredmény:)
Vissza
|