Hirtelensült - ízes hagymamártással
HIRTELENSÜLT - ÍZES HAGYMAMÁRTÁSSAL
(Péter szomszédomtól)
Hozzávalók:
8 szelet karaj, (szűzérme)
4 fej közepes hagyma (lehet lila, vagy vörös)
Grill fűszerkeverék
3-4 evőkanál olaj (2 evőkanál zsír)
2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
Worcester szósz, Szójaszósz, Tabasco.
Elkészítés:
A hagymákat 5-6 darabba vágom, vagy karikázom, ahogy szimpatikusabb.
A karajt, vagy szűzérmét vékonyra szeletelem, klopfolom, illetve megnyomogatom, grill fűszerrel fűszerezem. Kevés zsíron, vagy olajon hirtelen kisütöm. Kiszedem egy tálba, és letakarom egy alufóliával. A visszamaradt zsiradékra teszem a hagymagerezdeket, és párolom, de nem pirítom! (Pár perc az egész!)
Fűszerezése: Worcester, szójaszósz, Tabasco, fokhagymaszósz. (Mindenből csak keveset, és kóstolni).
A melegen tartott husikra teszem a hagymás szószt, és durvára tört főtt burgonyával tálalom.
Nagyon finom, pikáns, és pillanatok elkészülő étel!
Még egy hagymás recept, ami szintén kiváló frissen sült húsokhoz.
LILAHAGYMA LEKVÁR
Hozzávalók:
40 dkg lilahagyma (vöröshagymával is elkészíthető, de lilával szebb a színe, picit édesebb)
2 evőkanál méz
1-1,5 dl száraz vörösbor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál barnacukor
Só és bors.
Elkészítés:
A hagymát megtisztítom, és vékony karikára vágom. Egy serpenyőben világos barnára karamellizálom a mézet, ráteszem a hagymát, és 2-3 percig kavargatom. Ráöntöm az olajat, a bort, balzsamcetet. 10 percig kevergetve főzöm (ha nagyon párolog a leve, akkor még öntök rá egy kis bort), végül ízesítem a cukorral, sóval, borssal, még egyszer átkeverem és kész.
Vissza
|