Húsvéti kenyér
HÚSVÉTI SONKÁS KENYÉR
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 csapott teáskanál porcukor
3 dkg vaj
2 dkg élesztő (vagy 1 tasak szárított élesztő)
1 mokkáskanál só
1,5 dl tej
30-35 dkg főtt füstölt sonka, vagy más füstölt hús.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom fél dl cukrozott tejben. Az átszitált lisztet, a vajat, a sót és a felfutott élesztőt összekeverem a maradék tejjel és annyi szódavízzel, amennyit felvesz. hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Hólyagosra kidolgozom, majd belekeverem a darált sonkát. (Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen.)
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztem. Kétfelé szedem, két cipót formálok belőle, majd sütőlemezre téve, előmelegített sütőben 180 C fokon, kb. 1 óra alatt szép pirosra sütöm.
A sütés vége felé a tetejét megspriccelem vízzel, hogy szép piros legyen.
Vendégváró falatkák is készíthetők belőle: Ha kihűlt szeletelés után pogácsaszaggatóval köröket szórok ki, erre lehet tenni sajtot, almát.
Kép most nincs, majd lesz.
Vissza
|