Habos-mákos kocka
HABOS MÁKOS KOCKA
Hozzávalók
Tészta:
25 dkg finomliszt
Fél csomag sütőpor
12,5 dkg margarin
2 db tojás sárgája
5 dkg porcukor
1 evőkanál tejföl.
Töltelék:
25 dkg darált mák
5 db közepes méretű alma (kb. 60 dkg)
20 dkg porcukor
3 evőkanál sárgabarack lekvár.
A tetejére:
3 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk. A tojássárgáját, a porcukrot, a tejfölt hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle. Hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órát.
Ezután tepsi méretűre kinyújtjuk, és a margarinnak kikent, lisztezett tepsibe rakjuk a tésztát. Előmelegített sütőben (170 fok) 10 perc alatt elősütjük,
A mákot tálba szórjuk és a megmosott almákat héjastól ráreszeljük, majd porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára simítjuk és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is beleszórjuk, és ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot a tetejére simítjuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak kisebb lángon, inkább szárítjuk. (60-70 fok).
Amikor kihűlt, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.
(Volt maradék tojásfehérjém, ezt is hozzáadtam, így 5 tojásfehérjéből készült a hab.)
A receptet, fotót küldte: Pályi Andrásné, Éva, Budapest.
Vissza
|