Ferdinánd tekercs
FERDINÁND TEKERCS
(12 db)
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 csapott evőkanál kristálycukor
Csipetnyi só
40 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
4 dkg margarin.
A töltelékhez:
10 dkg margarin
14 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor.
A locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tejszín.
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben megfuttatjuk. A lisztet a tojássárgájával, sóval, cukorral, olvasztott margarinnal és a felfuttatott élesztővel tésztává dagasztjuk. 45-50 percen keresztül kelesztjük.
A töltelékhez a margarint a kétféle cukorral habosra keverjük, a megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük.
Ezután felcsavarjuk, majd lisztezett késsel 12 felé (kb. 3 cm-es darabok) felszeleteljük a tekercset.
Margarinnal kikent, kristálycukorral meghintett tepsibe, vagy üvegtálba rakjuk a tekercseket, nem túl szorosan egymás mellé. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lánggal (180 fok) 20 percig sütjük.
Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk a tekercseket, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
Megjegyzés:
Egy régi Príma Konyhából készítettem ezt a tekercset, s olyan nagy sikere volt, hogy a 6 éves ismerős fiúcska azt mondta, hogy Ő még életében nem evett ilyen finomat. Mosolyogtam is a dolgon, mi is az a hat év? Lényeg az, hogy finom is, könnyű is elkészíteni, sőt nem utolsó sorban olcsó.
A receptet, fotót küldte: Pályi Andrásné, Éva, Budapest.
Vissza
|
Én nagy rajongója vagyok a fent említett sütinek, úgy tudom egyébként, hogy kunsági süti, nekem a nagymamám sütötte sokszor. Szóval nálunk ez olyan családi süti Ja, és anyu találmány, hogy a belsejébe mandula szeleteket is szór, érdemes kipróbálni
Szilvi