Toszkán kenyérke
TOSZKÁN KENYÉRKE
Hozzávalók:
(2 fonathoz)
Tésztához:
50 dkg finomliszt
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 dl víz
1 csapott evőkanál só
5 evőkanál olívaolaj.
Továbbá:
1 kis ág rozmaring (10 cm-es)
8 dkg dió
8 dkg kimagozott zöld olívabogyó
12 dkg sajt (ementáli/gouda/edami)
Bors
1 kávéskanál olaj
1 db tojás.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne az élesztőt és a cukrot, s a lisztbe öntjük. Hozzáadjuk a 2 dl ugyancsak langyos vízben feloldott sót, végül az olíva olajat, majd a kézi mixer dagasztóspiráljával szép hólyagos, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha szükséges, további fél - 1 dl langyos vizet teszünk hozzá. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük (30 perc).
A rozmaringlevélkéket apróra, a diót, olívát darabosra vágjuk, a sajtot apróra felkockázzuk. A sütőlapra sütőpapírt teszünk.
A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, s a tetejére szórjuk a felaprózott hozzávalókat, végül kevés borssal megszórjuk. A tészta 4 csücskét felhajtjuk, összegyúrjuk, s két cipóra osztjuk. A cipókból 25-25 cm-es rudat formálunk, mindegyiket 3 részre vágjuk. A darabokból 50 cm hosszú rudakat sodrunk, s a 3-3 rudat hármas fonással megfonjuk. A sütőlapra helyezzük a két fonott kenyérkét, s letakarva további 30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljára teszünk egy edénykét, melyet félig langyos vízzel töltöttünk meg. Elkeverjük az olajat a tojással, megkenjük vele a fonatok tetejét, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, azonnal meghintjük - kenjük 1-2 kanálnyi hideg vízzel. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni (én nem hagytam) Konyharuhába tekerve, jól záródó dobozban 1-2 napig friss marad.
A receptet, fotókat küldte: Pályi Andrásné, Éva, Budapest.
Vissza
|