| 		
		 
 Tulumba - török édesség
TULUMBA (török 
édesség) 
  
Hozzávalók: 
50 dkg 
liszt 
1 kg 
cukor 
1 l olaj + 1 
dl 
4 db 
tojás 
1 db citrom 
leve 
1 csomag 
sütőpor 
1,5 liter 
víz 
Késhegynyi 
szódabikarbóna 
  
Tulumba nyomó, vagy 
habzsák. 
  
Elkészítés: 
Először a 
cukormázat készítjük el. Odatesszük forrni az 1 kg cukrot az 1 liter vízzel, 
majd beleöntjük a citrom kifacsart levét. A máznak nem szabad túl folyósnak 
lennie. Hideg helyre tenni, hogy hűljön. 
A tésztához 
felforralni a fél liter vizet az 1 dl olajjal, majd levenni a tűzről és 
lassanként belekeverni a fél kg lisztet, és a sütőport. Csomómentesre keverni, 
hogy elváljon az edény falától. Mikor kihűlt, egyenként hozzáadni a 4 db tojást. 
Minden tojást külön-külön jól elkeverni. Majd nem túl forró olajba szaggatva 
aranysárgára sütni.  
Szalvétán 
lecsepegtetni és a cukormázba helyezni a tulumbákat. Addig kell, hogy álljanak 
benne, míg a következő adag ki nem sül. Mikor az összes tulumba kész akkor a még 
megmaradt mázat is ráöntjük. 
Nagyon 
édesszájúaknak ajánlott édesség. Hűvös helyen néhány napig is 
eláll. 
  
A receptet, fotókat 
küldte: Szabó Mónika, Becs, Vajdaság. 
  
  
Megjegyzés: 
Ez a tésztaféle 
legjobban talán a magyar képviselőfánk tésztájára hasonlít. A habzsák 
legszélesebb kinyomó-csövével kell csíkokat nyomni a tésztából a forró olajba, 
pirosra sütni, majd a cukor-sziruppal bevonni. 
 
     
    
   
  
  
Vissza  
 | 
Kedves Mónika
Én nem bonyolítom el a tultumba készítését.
2kg lisz
2l víz
2 ek burgonya keményítő
30 tojás
Szirup:
6kg cukor
2l víz
citromlé
A tésztánál arra kell figyelni, hogy a tojásoknak a háromnegyedét teszem csak bele, géppel dagasztom, majd a maradék tojást kézzel gyúrom bele.
Olajban kisütöm és csak lenyomom a szirupba és rögtön kiveszem.
Akkor jó, ha szívó hangot ad.
A szirupba több citromlevet, savat rakok, akkor fényes marad a süti, mert nem kristályosodik ki.
Nálam a törökök nagyon viszikJ
További jó sütögetést!!!