TORTÁk : Születésnapi babatorta |
Születésnapi babatorta
SZÜLETÉSNAPI BABATORTA
Hozzávalók:
Piskóták:
4+8 db tojás
30+60 dkg cukor
10+20 evőkanál víz
20+40 dkg liszt
1+2 csomag sütőpor.
Krém:
Fél liter tej
4 púpozott evőkanál liszt
60 dkg vaj
45 dkg cukor
30 dkg darált dió.
Továbbá:
Rumos szirup
10 dkg marcipánmassza
Nutella mogyorókrém
Színes cukorkák
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor.
A piskóták hozzávalóiból 2 piskótát sütünk, 1 db kerek piskóta lapot, 25 cm-es átmérőjű tepsiben sütve, és 1 db téglalap alakú piskóta lapot, 26x 36-os tepsiben sütve.
Kerek piskóta:
4 tojássárgáját kikavarjuk 30 dkg cukorral,10evőkanál vizet kanalanként belekavarunk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet,10 dkg őrölt diót,1 csomag sütőport, és a 4 tojás keményre vert habját. Kikent lisztezett tepsiben megsütjük.
Téglalap alakú piskóta:
Ugyanaz, mint a kerek piskóta, csak téglalap alakú, és mindenből dupla adagot számolunk.
Mikor készen vagyunk a lapokkal, mindkét lapot három egyenlő részre vágjuk.
Elkészítjük a krémet:
Fél liter tejben megfőzünk 4 púpozott evőkanál lisztet, kihűtjük. 60 dkg vajat habosra keverünk 45 dkg porcukorral. 30 dkg darált dióbelet leforrázunk egy kis tejjel, jól kikeverjük, és ha kihűlt hozzáadagoljuk váltakozva a péppel együtt a vajas krémhez.
Összeállítás:
Tálra teszünk, a téglalap alakú piskótából 1 lapot, meglocsoljuk rumos sziruppal megkenjük krémmel, és így folytatjuk, míg a lapok el nem fogynak. Kívül is vékonyan megkenjük krémmel.
Kb.10 dkg marcipánt vékonyra kinyújtunk, rátesszük a kerek piskótára, Nutella krémből kialakítjuk a baba haját, szemét, színes cukorkákkal kirakjuk a szemét, száját és az orrát, sárga színű marcipánból szalagot formázunk és két oldalon copfnak rátesszük a hajára.
20 dkg vajat nagyon habosra kikavarunk 20 dkg porcukorral 1 vanília cukorral és azzal ízlés szerint díszítjük az alsó tortalapot.
Marcipán virágokkal, ezüst cukorkákkal díszítjük.
A receptet, fotókat küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|