Esküvői kastélytorta
ESKÜVŐI KASTÉLYTORTA
Hozzávalók:
2 db piskótatekercs
3 db piskótalap (méret:30x35 cm)
3 db tortalap (15 cm átmérőjű)
3 db édes fagyi tölcsér
12 db tojás sárgája a krémhez
1 db tejszínes mogyoró aroma
15 dkg durvára vágott mogyoró (sótlan)
1 kis üveg Nutella, vagy mogyorókrém
3 db Ráma (75 dkg)
3 csomag vaníliás pudingpor
1,2 liter tej
1,20 kg kristálycukor
1,5 kg marcipánmassza
A nyújtáshoz porcukor
Tojásfehérje a díszítéshez
Cukorgyöngy
Ételszínezők
Tortadíszek.
Elkészítés:
3x 10 tojásból piskótát sütünk a szokott módon (30x35cm), majd 4 tojásból sütünk egy kerek 15 cm átmérőjű tortalapot és három részbe vágjuk.
Elkészítjük a krémet az alábbiak szerint:
1,2 liter tejet felforralunk 1,2 kg kristálycukorral. 12 tojás sárgáját elkeverünk 3 csomag vaníliás pudingporral és az előbbi tejből kiveszünk egy kevés langyos tejet és csomómentesre keverjük. Ha a cukros tej felforrt, akkor belekeverjük a csomómentes pudingot és felfőzzük. Egy fémtálcára kiborítjuk és teljesen kihűtjük.
Ha nincs akkora edényünk, hogy egyben elkészítsük a pudingot, akkor célszerű harmadolni!
3 Rámát mixerrel a legmagasabb fokozaton kikeverünk, apránként hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot, majd hozzáadjuk a 15 dkg durvára vágott mogyorót, a Nutellát és ízesítjük tejszínes mogyoró aromával is. Fél órára hűtőbe tesszük.
A torta összeállítása:
A három piskótalapot (30x35 cm) felváltva megkenjük a mogyorós krémmel és az oldalát és a tetejét is vékonyan bekenjük, hogy tapadjon rá a marcipán. A tortalapot is, és a piskótatekercset is megkenjük ugyan így.
A marcipánmasszát kinyújtjuk és bevonjuk először a három piskótalapból összeállított téglalapot, ez lesz az alap. Rátesszük egy tálcára. Amikor kinyújtjuk, a marcipánmasszát ügyeljünk rá, hogy porcukorral szórjuk be alatta, hogy ne tapadjon le!
A krémmel összetöltött tortalapból pohárral akkora három kört kiszaggatunk, amilyen a piskótatekercsünk átmérője. Ide kerülnek majd a kastély tornyai. És középre egy lépcsőt is kivágunk, amire majd a nászpárt helyezzük. Bevonjuk ezt is marcipánnal, majd a torta tetejére helyezzük. A tornyokat célszerű hurkapálcikával lerögzíteni az alaphoz és a tortalaphoz!
Gőz fölött 3 tojásfehérjét 17 dkg kristálycukorral kikeverünk. Akkor jó, amikor már nem folyik ki a tálból, ha fejjel lefelé tartjuk. Habzsákba töltjük és a piskótatekercsek tetejét spirál alakba cifrázzuk, majd ráhelyezzük a fagyi tölcséreket.
Marcipánmasszából két hosszú rudat sodrunk és összefonjuk. Ezt tojáshabbal a torta szélére rögzítjük. Színezzünk szürkére egy közepes darab marcipánmasszát. Ebből csipegessünk, kisebb darabokat ezek lesznek a kövek. Rakjuk ki „kövekkel” a kastély alját, valamint a kastély előtt egy 6-7 cm széles utat. A hézagokat fugázzuk ki tojáshabbal.
Szürkéből készítsünk 3 ablakot is és helyezzük a tornyokra, tojáshabbal rögzítsük.
Színezzünk zöld marcipánt és sodorjunk belőle sok kis apró rudat és helyezzük a tölcsérek köré tojáshabbal rögzítve, lefolyatva az ablak felé. Rózsaszínből készítsünk rá apró virágokat és tegyük a sodort rudakra. A nászpárt a lépcsőre helyezzük, a lovat és a hintót pedig az útra.
Zöldből készítsünk sajtreszelő segítségével füvet, valamint bokrot. Az út elejére rózsabokrot tegyünk.
Megjegyzés:
Ezt a kastélytortát az egyik legjobb barátnőm esküvőjére készítettem még a nyár végén. Több mint 8 órát dolgoztam vele, de megérte. Szerencsére húgom és az egyik barátnője is besegített a marcipánok színezgetésébe. Hatalmas sikere volt! A násznép minden tagja megcsodálta! A lagzi után alig merték felvágni, de megtették és nagyon finom volt!
A receptet, fotókat küldte: Balázs Márta, Varsány, Magyarország.
Vissza
|
Ez igazi muveszet! Erre szuletni kell, tenyleg gyonyoru!