TORTÁk : Mézeskalács házkió, mézes süti |
Mézeskalács házkió, mézes süti
MÉZESKALÁCS HÁZKÓ
Hozzávalók:
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 db tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 dkg szalakáli
70 dkg liszt
2 db tojásfehérje
50 dkg porcukor
1 evőkanál ecet
Díszítéshez cukorgyöngy.
Elkészítés:
A mézet és 5 dkg vajat meglangyosítunk.
Egy másik edényben 3db egész tojást, 1o dkg porcukrot, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget, 2 dkg szalakálit turmixgéppel jól kikeverünk, majd beletesszük a langyos mézet, és újból jól eldolgozzuk.
Kézzel belegyúrunk 7o dkg lisztet és letakarva szobahőmérsékleten legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
A tészta mikor összeállítjuk, puhának tűnik, de nem kell lisztet tenni hozzá, mert másnapra meg fog keményedni.
A fűszereket mézes fűszerkeverékkel is lehet helyettesíteni, 1 adaghoz 1 csomag kell.
Másnap körülbelül 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákra kivágjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Én a házikót úgy vágom ki, hogy a kinyújtott tésztára ráhelyezem a kívánt formát, és szúróval megszurkálom, amikor leveszem a formát, derelyevágóval kivágom.
Amikor mind megsültek összeállítjuk a ház elemeit.
Összeállítás:
2 tojásfehérjét 5o dkg porcukorral és egy kanál ecettel kemény habnak felverünk, és a sarkakat vastagon bekenjük a habbal, majd összenyomjuk, így mindegyik elemet, míg összeáll a házikónk.
Ezzel a cukros habbal ízlés szerint kidíszítjük.(A habot nylon zacskóba töltjük, az egyik sarkából levágunk egy picikét, és ennek segítségével nyomjuk ki a habot.)
A megmaradt tésztából kiszúróst készíthetünk, azokat is ízlés szerint díszítjük.
Nagyon sok időt vesz igénybe a házikó elkészítése, különösen türelem kell hozzá. De az eredmény megéri a fáradtságot!
A receptet, fotókat küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|