Gombapaprikás puliszkával
GOMBAPAPRIKÁS PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
50-60 dkg gomba (vargánya, rókagomba, csiperke, amilyenhez sikerül hozzájutni)
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál zsír
Só, pirospaprika
Liszt
Tejföl.
Elkészítés:
A gombát folyó vízben megmossuk (nem áztatjuk!).
Ha csiperke, vagy vargánya gombából készítjük, akkor a gombát vékony szeletekre vágjuk. Ha rókagomba, akkor 2 vagy 4 részre hasítjuk.
Az így előkészített gombát paprikás hagymás zsírba tesszük, pici vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Egy jó halmozott evőkanál lisztet tejföllel eldolgozunk, hozzáadjuk a gombához és besűrítjük vele.
Puliszka készítése:
1 liter vízhez, 3o-35 dkg kukoricalisztet számítunk, és 1 kiskanál sót.
A lobogó forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a kukoricalisztet, miközben habverővel állandóan kavarjuk, hogy nehogy csomós legyen. Kis lángon addig kavarjuk, míg a puliszka besűrűsödik, és megfő. A lángot eloltva, még néhány percig a lángfogón hagyjuk a fazekat, majd a puliszkát tálra borítjuk.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Megjegyzés:
Csak hűtőszekrényben tárolható. Sajnos a gombapaprikás hamar megromlik. Jól bírja azonban a fagyasztást, így a mélyhűtőben huzamosabb ideig is eltartható.
Vissza
|
Végre egy jó hazai recept, 20 éve élek itt de még nem csináltam róka gomba pörit csak puliszkát.