Töltött dagadó
TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott sertésdagadó
3 db szikkadt zsemle
5 dkg bacon
1 nagy fej hagyma
20 dkg gomba
2 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
Olaj
Só, bors (majoranna, oregano, kakukkfű, ízlés szerint).
Elkészítés:
A dagadót éles, hegyes késsel felszúrom, hogy ne lyukadjon ki sehol, a szélein maradjon 1,5-2 cm húsréteg. A hentest is megkérhetjük, ha nem bízunk magunkban.
Kevés olajon zsírjára pirítom a kockázott bacont, majd a pici kockákra vágott hagymát megpárolom rajta üvegesre. Ráteszem a szintén kisebb kockákra vágott gombát, és ízlés szerint fűszerezem.
A zsemléket kockára vágva vizes tejbe áztatom, majd kifacsarom. Összekeverem a gombás ragut a kifacsart zsemlékkel, az apróra vágott petrezselyemzölddel, és a tojással. Jól összedolgozom, utóízesítem, ha szükséges.
Ezzel a masszával nem túl szorosan megtöltöm a dagadót, és hústűvel összetűzöm a nyílást. (Ha kimarad a töltelékből, a hús mellé ültetem gombócnak formázva). A dagadót tepsibe teszem, és jól felforrósított olajjal leöntöm. Forró sütőben 5 percig pirítom, majd 1 dl fűszerezet vizet öntök alá. Alufóliával letakarom, és kb. 1 órán át párolom, 200 C fokon. Utána a fóliát leveszem, és a saját szaftjával időnként meglocsolgatva, szép pirosra sütöm. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetem.
Melegen is, hidegen is nagyon finom, hagyományos étel, kiváló vendégváró.
Vissza
|