Nápolyi rakott tészta
NÁPOLYI RAKOTT TÉSZTA
Hozzávalók:
50 dkg száraz tészta (pl. spagetti)
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
10 dkg zeller
4 fej gomba
2-3 evőkanál olívaolaj
Só, bors
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
12 dkg reszelt parmezán sajt (persze jó a Trappista vagy valamilyen füstölt sajt is)
40 dkg darált hús (sertéslapocka, vagy sertéscomb)
1 evőkanál oregano
1 dl száraz vörösbor
1 doboz hámozott paradicsom konzerv (vagy 4 db friss).
Elkészítés:
A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát, répát, zellert, gombát és 3 gerezd fokhagymát késes robotgéppel apró darabosra daráljuk. Egy serpenyőbe átöntjük, rá az olíva olajat (sima étolaj is jó), sózzuk, borsozzuk és 10-15 percig fedő alatt pároljuk.
Közben elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, belereszeljük a maradék 1 gerezd fokhagymát. Pár perc után (ne barnítsuk meg!), apránként felöntjük a tejjel és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Sózzuk, vagy Vegetával ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt felét. Folytonos keverés mellett már csak addig hagyjuk a tűzön, míg a sajt felolvad.
A zöldséghez keverjük a darált húst, pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Megszórjuk az oreganoval, hozzáöntjük a vörösbort és mikor az alkohol kiforrt már belőle, hozzáadjuk a paradicsomot, amit szintén robotgéppel nem túl pépesre daráltunk (vagy fakanállal kicsit összenyomkodjuk). 10 percig fedő alatt pároljuk.
Végül a tésztát összekeverjük a besamellel és egy tűzálló tálba rétegezzük a zöldséges raguval. A tetején tészta legyen, amit megszórunk a maradék reszelt sajttal. 200 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A receptet, fotót küldte: Pethes Judit, Barcs.
Vissza
|