Szalagos fánk
SZALAGOS FÁNK
Hozzávalók:
7 dl liszt
4 tojássárgája
Késhegynyi só
3 dl tej
4 evő kanál olvasztott vaj
1 kanál cukor
3 dkg élesztő
Porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és egy dl tejjel megkelesztjük. A keverőtálba öntjük a tojássárgáját, kissé megsózzuk, és állandó kavarás mellett hozzáadjuk a többi langyos tejet, a hét dl lisztet, a megkelt élesztőt és az olvasztott langyos vajat. Fakanállal alaposan kidolgozzuk, hólyagosra verjük.
Az edényt letakarva a tésztát meleg helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkvágóval kivagdaljuk, és ismét letakarva, kelesztjük fél órát.
Forró bő olajban kisütjük, úgy hogy amíg az alsó fele sül, az edényt lefedjük, majd miután a fánkokat megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Így lesz szép szalagos –felnő, és a derekán világos csík képződik.
A kisült fánkokat itatóspapira szedjük, néhány perc után tálra rakjuk, és porcukorral meghintve forrón tálaljuk.
Finom gyümölcsszörpöt vagy gyümölcskocsonyát kínálhatunk mellé.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély
Vissza
|
Nagyon jó recept!!