Pojéka leves
POJÉKA LEVES
Hozzávalók:
0,5 kg növendék hús (birka, vagy csirkehús, mi füstölt disznóhúsból szeretjük)
1 fej hagyma
1 kisebb karalábé
2-3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
12 szem aszalt szilva
Só, bors, 2-3 babérlevél, őrölt pirospaprika
1 pohár tejföl
1 db tojás
Tálaláshoz petrezselyemzöld.
Levesbetétnek:
10 dkg liszt,1 db tojás, pici só, egy késhegynyi szódabikarbóna.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát egy kanál zsírban megpároljuk, paprikázzuk, belerakjuk a kis kockára vágott húst és pároljuk. Amikor puhulni kezd, hozzáadjuk az apró kockára vágott) zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, az előzőleg kissé kiáztatott aszalt szilvát, kissé még pároljuk, aztán felengedjük forró vízzel, és puhára főzzük.
A lisztből egy kanál zsírral vékony, világos paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest.
A levesbetétnek valókat összegyúrjuk, lapítón kinyújtjuk, gyűszűvel kiszúrjuk, és forró olajban megsütjük. Ha nincs kedvünk a tésztához helyette, lehet aprógaluskával helyettesíteni.
Végül 1 db tojást felverünk és a fövő levesbe vékonyan, belecsurgatjuk.
Tálalásnál petrezselyemzölddel meghintjük, tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés:
Tulajdonképpen ez egy becsinált leves, amelybe aszalt szilvát is főznek. Hogy mit jelent a neve - senki nem tudja: állítólag gyerekszáj költötte. De a leves, az finom!
A receptet, fotókat küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Vissza
|
Az aszalt szilvatol 1 nagyon finom,kulonleges ize van,koszi.