Szaftos husi
SZAFTOS HUSI
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja csont nélkül
3 db közepes méretű vöröshagyma
1,5 pohár tejföl (2,5 dl)
1 púpozott evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
Só, frissen őrölt bors, Vegeta ételízesítő.
Elkészítés:
A vöröshagymát tisztítás után karikákra vágom.
A húst felszeletelem nem túl vékonyan, kissé kiklopfolom. Sózom, 5 percig állni hagyom. 1 evőkanálnyi olajon a hússzeletek egyik oldalát pirosasra sütöm.
Kuktában főzöm, az elosztót a kukta aljára teszem, és beleöntök 3 evőkanál olajat, valamint a hússütésből visszamaradt zsiradékot.
Rétegezve teszem be a hozzávalókat: 1 sor hús (sült felével lefelé, frissen őrölt borssal, 1 csipet vegetával meghintem, és befedem a hagymakarikákkal. Ezt a rétegezést addig folytatom, míg tartanak a hozzávalók. Végül felöntöm vízzel, bő félig lepje el a húst (kb. 6 dl víz). A kukta szelepének pörgésekkor mérsékelem a lángot, és 25 percig főzöm.
Végül óvatosan kiengedem a gőzt, és a húsokat kiszedem egy csinos tálba. A tejfölt és lisztet habverővel simára keverem, ezzel behabarom a visszamaradt levet. Kiforralom, majd a húsokra öntöm.
Ha valaki idegenkedik a kuktától, nyugodtan elkészítheti egy nagyobb lábosban, a tűzhelyen is. Csak így a főzési idő tovább tart, míg mepuhul a hús.
A rétegezés után fedővel lefedve takaréklángon főzzük. Főzés közben az ételt ne kevergessük, csak forgassuk meg a lábost. Itt vigyázni kell, hogy a leve ne párologjon el teljesen. (ha szükséges, vízzel pótoljuk a levet, kuktában főzve kevesebb párolog el, mintha lábosban főzünk..)
Mire megpuhul a hús (kb. 40-50 perc a hús korától függően) még mindig elég lének kell lennie alatta, hogy be tudjuk habarni, és elegendő mennyiségű, nagyon jó ízű szaftot kapjunk!
Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével, és salátával kínálom. Nagyon finom! A recept Anyósomtól való, köszönet érte!
Vissza
|
Erzsike, örölök, hogy Nálatok is ízett a szaftos husi!
Mandulaaromás piskótát még nem sütöttem, a krémet ismerem, kipróbálom majd! Képed nincs róla véletlenül?
Születésnapodra jó egészséget, és sok boldogságot kívánok! ! Puszi: Gyöngyi