Sakktáblatorta
SAKKTÁBLATORTA
Hozzávalók:
1 kakaós piskótatorta
5 evőkanál brandy
A krémhez:
2 tasak zselatin (20 g)
250 gramm túró
1 dl tej
250 gramm mascarpone
200 gramm porcukor
2 tasak vaníliás cukor (20 gramm)
1 db citrom
5 dl tejszín.
A díszítéshez:
Kakaós keksz, kakaópor.
Elkészítés:
1. Egy nappal a torta töltése előtt 26 cm átmérőjű kapcsos formában kakaós tortalapot sütünk, majd 3 lapra vágjuk.
2. Az alsó lapot fémlapra helyezzük, és megkenjük brandyvel. A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetjük és hegyes késsel körbevágunk 5 különböző (20-16-12-8-4 cm) átmérőjű kistányért/fedőt, utolsóként pogácsaszaggatót, azaz 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.
3. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A túrót és a tejet botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként hozzáadjuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét. A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Amikor a krém sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba szedjük.
4. Az első, a harmadik és ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő távolságot vastagon telenyomjuk- kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közötti távolságot töltjük ki krémmel.
5. Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismételjük, így 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, miáltal szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetünk. A maradék krémmel bevonjuk- simítjuk a torta tetejét és az oldalát, majd 12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
6. Tálalás előtt a kakaós kekszet vastagabb nejlontasakba zárjuk, nyújtófával morzsásra, darabosra törjük, és beszórjuk vele a torta oldalát. Tetejére papírból kivágott tetszőleges alakzatot terítünk, sűrűn meghintjük kakaóval, majd óvatosan leemeljük róla.
Jó étvágyat kívánok!
A receptet, fotókat küldte: Barics Rita Nána, Szlovákia.
Juhász Ilonka, Szabadkáról is elkészítette ezt a tortát, íme, itt az Ő alkotása:
Vissza
|
szia, lenne egy kérdésem, ha nincs mascapone sajtom, helyettesÍthetem, zselatinlappal, vagy valami mással. előre is köszi és gratula