Ordás palacsinta
ORDÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
5 evőkanál liszt
Csipet só
1 kiskanál cukor
1 db tojás
1 dl tej
Kb. 0,5 dl olaj
Annyi ásvány vagy szódavíz, (hiányában késhegyi szódabikarbóna), hogy híg tejszínsűrűségű tészta legyen.
A tojást a sóval, cukorral elhabarjuk, hozzákeverjük a lisztet és a tejet, simára kidolgozzuk, majd annyi ásványvizet adunk hozzá hogy elérje a kellő sűrűséget. Ráöntjük az olajat, és negyed órát pihentetjük.
A palacsintasütőbe kiskanálnyi olajat öntünk, füstölgőre forrósítjuk, gyorsan beleöntünk egy szűk tejmerőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt körbeforgatjuk (kiöblítjük a tésztával) úgy, hogy a tészta bevonja a sütő alját. Addig sütjük a palacsintát, míg a teteje teljesen megszikkad, a széle körbe megpirul és elválik a sütőtől. Akkor egy széles késsel átfordítjuk a másik oldalára, és azt is megsütjük. A többi palacsintához nem kell a sütőbe olajat tenni, elég az, ami a tésztában van.
Tőltelék:
0,50 dkg orda
2 db tojás
Ízlés szerint cukor és reszelt citromhéj.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a villával összetört ordát, és simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a tojások keményre felvert habját
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
Kérdésemre, hogy mit is takar az „orda”, helyettesíthető-e tehéntúróval, Rozika ezt válaszolta:
"Az ordát lehet tehéntúróval is helyettesíteni, ugyanúgy kell a tölteléket készíteni, mint az ordával, csak az ordával finomabb.
Orda :Elkészítik a sajtot, és mikor kiveszik a sajtot, azt a levet (mi savónak hívjuk) még összefuttatják. Ami feljön a tetejére, azt leszedik, ezt hívják ordának. Nálatok a piacon nem lehet kapni? (pld. Akik a sajtot vagy túrót árulják, mi úgy mondjuk, hogy pásztorok) Például én nagyon szeretem még buktának is, ugyanez a tölteléke, csak rumban áztatott mazsolát is teszek hozzá!"
Vissza
|
Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi tojás kell, és a receptben leírt arányok kb. mennyi palacsintához elegendőek?