Levesek : Karfiolkrémleves pirított mandulával |
Karfiolkrémleves pirított mandulával
KARFIOLKRÉMLEVES PIRÍTOTT MANDULÁVAL
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol (40 dkg)
1 nagyobb szál sárgarépa
2 evőkanál olaj
1 evőkanálnyi vaj
1 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
Fél csokor petrezselyemzöld
Csontlé vagy 1 db húsleveskocka
2 db szikkadt zsemle
Szeletelt mandula.
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, alaposan megmosom. A sárgarépát hámozás után kockákra vágom. A petrezselyemzöldet finomra aprítom.
Az olaj-vaj keveréken kissé megpirítom a sárgarépát, ráteszem a karfiolrózsákat és felöntöm a csontlével.
Ha a zöldségek megpuhultak, behabarom: A tejfölt elkeverem a liszttel, felöntöm 1-2 merőkanál forró levessel, majd visszaöntöm a levesbe. Kiforralom. Ráteszem az apróra vágott zöldpetrezselymet, utóízesítem sóval, őrölt borssal. Botmixerrel (vagy turmix gép segítségével) pürésítem a levest.
A szeletelt mandulát forró serpenyőben szárazon megpirítom, ha elég színt kapott, azonnal tányérra borítom – a serpenyőben tovább pirulna, hiába zárom el a tüzet. 2 zsemlét kockákra vágok, száraz serpenyőben vagy a sütőben szintén megpirítom.
Tálalásnál a levest megszórom a pirított mandulával, pirított zsemlekockát kínálok mellé.
Vissza
|